Zonnepanelensector heeft tekort aan omvormers

Zonnepanelensector heeft tekort aan omvormers

De zonnepanelensector kampt met grote problemen, vooral door het tekort aan zogeheten omvormers. Door de exorbitante stijging van de energieprijzen in het afgelopen halfjaar is de vraag naar pv-systemen (photo voltaic, de in de industrie gangbare naam voor zonnepanelen) enorm toegenomen.

De sector heeft de groei van de vraag niet zien aankomen en er ‘dus’ niet op geanticipeerd, meldt een woordvoerder van groothandel Navetto in Solar Magazine. ‘Producten die je niet voldoende hebt geforecast en niet hebt besteld, en dus op een later moment extra bestelt, worden niet snel genoeg geleverd. Dat is wat er is gebeurd’, meldt deze.

Wat de sector momenteel ook treft, is dat producten niet naar Nederland komen, omdat ze niet voor de Nederlandse markt zijn gemaakt. Ook het leveren van omvormers – die ervoor zorgen dat dat de opgewekte gelijkstroom door de zonnepanelen wordt omgezet in bruikbare wisselstroom – is momenteel lastig voor de groothandels.

Onorthodoxe maatregelen

De groothandels schatten in dat het hoogtepunt van het tekort nog niet is bereikt. Om aan de enorme vraag van de markt te voldoen, nemen installateurs van zonnepanelen inmiddels hun toevlucht tot onorthodoxe maatregelen: ze leggen pv’s op de daken zonder ze in gebruik te stellen.