Vincent Weijers, Bol: ‘We beginnen in januari al te plannen voor de feestdagen’

Vincent Weijers

Als Chief Operating Officer (COO) is Vincent Weijers bij Bol verantwoordelijk voor alles wat te maken heeft met de fysieke operatie. Na de stormachtige groei en dito uitdagingen tijdens de coronapandemie, stelt de huidige onzekere economische situatie de supply chain voor nieuwe vraagstukken die vragen om goede scenarioplanning. Vraagstukken die enorm bepalend zijn voor het succes van de onderneming, want klantbeoordelingen worden voor meer dan de helft gedreven door logistiek. Gelukkig heeft Bol zijn IT-landschap en de datavoorziening op orde. Wat kunnen anderen hiervan leren? 

Iedereen kent Bol (voorheen Bol.com) als webwinkel, maar niet iedereen realiseert zich dat het bedrijf aan de achterkant uit verschillende proposities voor verkooppartners bestaat: adverteren via Bol, e-commerce via Bol en logistiek via Bol. Die laatste optie houdt in dat Bol het logistieke proces voor verkooppartners geheel of gedeeltelijk uit handen kan nemen. Daarbinnen bestaan ook weer verschillende opties; van het regelen van enkel en alleen de verzending via de pakketbezorgdienst van Bol of het afnemen van verpakkingen tot en met het overnemen van de volledige supply chain – van inkoop en warehousing tot en met fulfilment en verzending.

Hoe ziet jullie operatie eruit?

‘We zijn actief in België en Nederland en hebben acht fulfilmentcenters, van heel groot tot wat kleiner. In Waalwijk runt Ceva vijf fulfilmentcenters voor ons: twee volledig geautomatiseerde warehouses, een groot flexibel warehouse, een piekwarehouse dat we indien nodig in gebruik nemen en een retourencentrum. Daarnaast hebben we een warehouse in Nieuwegein voor de wat grotere producten die qua formaat tussen een airfryer en wasmachine in zitten, en in Oosterhout bij Nijmegen een warehouse voor de nog grotere items en de items met speciale vervoerseisen, zoals grote televisies. Tot slot werken we samen met het Centraal Boekhuis in Culemborg. Wij hebben zelf circa 350 mensen in dienst die de logistieke operatie aansturen en werken aan IT en innovatie. De uitvoering gebeurt door partners zoals Ceva, PostNL en DHL.’ … … …

Verder lezen?