Trendvisie Flexport: Risicobeperking betekent strategisch navigeren

Trendvisie Flexport Mathijs Slangen

In een wereld die wordt gekenmerkt door macro-economische onzekerheden, werken bedrijven in de supply chain aan strategieën die gericht zijn op risicobeperking en kostenreductie. Digitalisering is daarbij essentieel, in combinatie met robuuste risicobeperking, betoogt Mathijs Slangen, Vice President Sales & Marketing EMEA bij Flexport. ‘Wat je niet kunt zien, kun je niet managen. En als je het niet kunt managen, kun je geen waarde toevoegen.’

‘Een opvallende trend is de opkomst van de zogenoemde China +1-strategie, waarmee bedrijven hun afhankelijkheid van China willen beperken door hun aanwezigheid buiten dit land te diversifiëren door alternatieve bronnen te verkennen. Ook de nearshoring wint aan kracht als trend, waarbij steeds meer Amerikaanse organisaties hun producten betrekken uit nabijgeleden regio’s als Mexico, in plaats van verder gelegen gebieden als Azië. Voor exporteren vanuit Europa is dit een interessante trend om rekening mee te houden’, stelt Slangen.

Verbeterde zichtbaarheid

‘Op het gebied van de digitalisering van de toeleveringsketen is alleen toegang tot gegevens niet voldoende. Het is het strategisch gebruik van data dat onderscheidende en significante resultaten oplevert. Zonder gestructureerde gegevens en de noodzakelijke hulpmiddelen om die te interpreteren, blijft het een uitdaging om te komen tot bruikbare inzichten. Daarom is beter gegevensbeheer en een betere zichtbaarheid van de situatie in de supply chain essentieel’, aldus Slangen.

‘De behoefte aan geavanceerde digitale oplossingen verbetert de kwaliteit van de supply chain en stimuleert de concurrentie tussen supply chain-platforms om meer verfijnde en gebruikersgerichte oplossingen aan te bieden. Deze concurrentie is van cruciaal belang, omdat dit de hele sector vooruit stuwt, wat leidt tot betere oplossingen en verbeterde gebruikerservaringen.’

Download de Trendvisie Flexport: Risicobeperking betekent strategisch navigeren

Vul hieronder je gegevens in en ontvang direct de hele Trendvisie Flexport: ‘Risicobeperking betekent strategisch navigeren’ in je mailbox.

Alle trendvisies van Supply Chain Magazine vind je hier.

Download: Trendvisie Flexport 2023 – Risicobeperking betekent strategisch navigeren in een instabiele wereld