Starbucks sluit supportcenter in Amsterdam

Starbucks

Koffieketen Starbucks sluit zijn supportcenter in Amsterdam. Bij het Europese regiokantoor werken nu nog 190 medewerkers, die zich bezighouden met marketing, logistiek en andere ondersteunende taken. Zij verliezen bijna allemaal hun baan. Starbucks brengt de banen onder bij het Europese hoofdkantoor in Londen.

De koffiezaken van Starbucks verdwijnen niet uit Nederland. Het beheer van deze vestigingen komt vermoedelijk in handen van franchisepartner Alsea. De betrokken instanties en ondernemingsraden moeten hier echter nog mee akkoord gaan. De zaken in Frankrijk, België en Luxemburg vallen al wel onder Alsea. Met dit Mexicaanse bedrijf wordt al langer samengewerkt.

Ook de koffiebranderij die Starbucks in 2002 opende in Amsterdam blijft gewoon open; er werken momenteel tachtig mensen. Een viertal medewerkers van het Amsterdamse supportcenter kan hier straks eveneens aan de slag. De branderij levert koffie aan vestigingen in Europa, Afrika en het Midden-Oosten.

Moordende concurrentie voor Starbucks

De huidige herstructurering in Europa volgt op soortgelijke stappen die Starbucks eerder aankondigde in de Verenigde Staten. Op de thuismarkt zal het bedrijf dit jaar nog 150 koffiezaken sluiten, zo werd eerder aangekondigd. Reden daarvoor is dat Starbucks kampt met een moordende concurrentie. Wat ook een rol zal spelen, is dat Coca-Cola eerder bekendmaakte de Britse koffieketen Costa over te nemen.

Dat hield investeerder Bill Ackman er overigens niet van recent een belang in Starbucks te nemen ter waarde van 900 miljoen dollar. Hij is van mening dat de waarde van de aandelen in drie jaar tijd kan verdubbelen. Ackman ziet met name in China grote kansen voor de koffieketen.

Bron: Nu.nl