Stabiele groei XXL-distributiecentra in België

XXL-distributiecentra

België kent niet de groei van het aantal XXL-distributiecentra zoals Nederland die momenteel heeft. Dat concludeert adviesbureau Buck Consultants International (BCI) in het eerste diepgaande onderzoek naar de vestiging van megadistributiecentra in België.

In België zijn in de periode 2013-2020 in totaal 41 megadistributiecentra gevestigd of aangekondigd, met een gezamenlijk vloeroppervlak van 3,1 miljoen m2. Van een versnelling van de vestiging van deze XXL-dc’s (dc’s met een oppervlakte van meer dan 40.000 m2) zoals die in Nederland en Duitsland zichtbaar is, is in België (nog) geen sprake. De regio’s Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Limburg profiteren het meest; de regio’s in Wallonië hebben een beperkt marktaandeel van 20 procent.

‘Drijvende krachten achter de opening van dit soort grotere distributiecentra zijn efficiëntie en schaalvoordelen in warehouse-operaties én de groei van e-commerce activiteiten, die immers meer ruimte vragen’, zegt Kees Verweij, partner bij Buck Consultants International. De vestiging van grootschalige dc’s in België is door de jaren heen redelijk stabiel gebleven. Vlaanderen bezet de eerste vier plaatsen op een ranglijst van provincies, de eerste Waalse regio komt op de vijfde plek.

‘Het coronavirus zorgt ervoor dat het aantal nieuwe vestigingen van megadistributiecentra in Europa in 2020 wellicht minder dan in de afgelopen jaren zal zijn, dus ook in België. Maar de drijvende krachten voor deze centra zijn corona-proof, zo blijkt uit ons onderzoek’, aldus Verweij.

Veel meer XXL-distributiecentra in Nederland

Waar in België in de afgelopen zeven jaar 41 bedrijven mega-dc’s openden, waren dat er in dezelfde periode in Nederland maar liefst 101. ‘In Nederland vond de laatste jaren een versnelling plaats van de vestiging van megadistributiecentra. Internationale e-commerce distributiecentra hebben Nederland vaker gekozen vanwege de beschikbare ruimte, flexibele arbeidsmarkt, licht lagere arbeidskosten en een sterk acquisitiebeleid’, licht René Buck, directeur van Buck Consultants International, toe.

Het adviesbureau ziet groeiende kansen voor megadistributiecentra in België, omdat Vlaanderen en Wallonië zich steeds meer bewust worden van hun logistieke kansen. ‘Zeker nu in Nederland felle discussies worden gevoerd over de wenselijkheid van grote dc’s met het oog op de landschappelijke inpassing. Daarnaast werd ook de arbeidsmarkt in de logistieke topregio’s – in ieder geval tot voor kort – krapper, en is de inzet van flexibele arbeid lastiger geworden’, aldus René Buck.

Volgens de directeur zou België met gerichte verbeteringen van het vestigingsklimaat en een intensieve internationale marketing méér kunnen profiteren van de blijvende vraag naar vestigingslocaties van internationale distributiecentra.

XXL-distributiecentra

1) Dit betreft aankondigingen van mega-dc’s in 2019/2020 die in 2021/2022 opengaan.