Opname van logistiek vastgoed in Europa keldert dit jaar flink

Buck

De Europese markten voor logistiek vastgoed hebben zwaar te lijden onder het coronavirus. In de negen belangrijkste logistieke vastgoedmarkten zal de opname dit jaar 32 procent lager liggen dan in 2019 als per 1 oktober de situatie weer normaliseert; wordt dat pas januari 2021 dan zal de opname in 2020 zelfs 46 procent lager uitvallen. Dat concludeert Buck Consultants International (BCI).

De conclusies zijn gebaseerd op een studie waaraan 25 vooraanstaande logistieke vastgoedontwikkelaars, investeerders, makelaars en experts deelnamen. In de studie werden negen landen onderzocht: Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Polen, Nederland, België, Italië, Spanje en Tsjechië.

Genoemde logistieke markten hadden in 2019 een gezamenlijk opnamevolume van 23,5 miljoen m2. Begin dit jaar was de verwachting dat dit opnamevolume in 2020 min of meer stabiel zou blijven met 23,4 miljoen m2. Door de uitbraak van het coronavirus zijn afnames tot 15,9 miljoen m2 (-32%) of zelfs 12,8 miljoen m2 (-46%) echter reële scenario’s geworden, afhankelijk van het moment dat de gezondheidssituatie weer normaliseert (respectievelijk begin oktober 2020 en begin januari 2021).

Logistiek hart Europa doet het beter dan Zuid-Europese landen

Overigens verschilt de situatie per land (zie onderstaand figuur). De landen die samen het logistieke hart van Europa vormen – Duitsland, Nederland en België – doen het beter dan de Zuid-Europese landen. De verwachting is wel dat de huren voor toplogistiek vastgoed in veel logistieke markten dit jaar op het huidige niveau zullen blijven.

Omdat de rendementen – weliswaar beperkt – stijgen met 15 basispunten zal de interesse van Aziatische en Amerikaanse bedrijven om te investeren in logistiek vastgoed de komende jaren vermoedelijk niet verminderen.

De ontwikkeling van megadistributiecentra van meer dan 40.000 m2 zal naar verwachting eveneens doorgaan, hoewel vermoedelijk in een iets lager tempo. De geïnterviewde bedrijven geven daarbij aan Nederland, Duitsland en Polen als favoriete vestigingslanden te zien voor hun XXL-dc’s.

Logistiek vastgoed behoorlijk Covid-19 proof

Volgens directeur René Buck van het consultancybureau toont de studie aan dat logistiek vastgoed een vermogenssoort is die behoorlijk Covid-19 proof is met een gunstig rendement/risicoprofiel.

‘De versnelde groei van e-commerce, de te verwachten hogere voorraadniveaus om de logistieke ketens robuust te maken en de mogelijke impact van reshoring zijn de komende jaren de drijvende krachten achter de groei van logistiek vastgoed’, aldus René Buck.

 

logistiek vastgoed