Whitepaper: de Schijf van Vijf van supply chain management

Schijf van 5 van supply chain management 2021

Om slechte en goede variabiliteit in de organisatie te herkennen en effectief te adresseren, ontwikkelde Involvation de Schijf van Vijf van supply chain management. De schijf bevat vijf onderdelen: ‘Voorkom overbelasting’, ‘Absorbeer variatie’, ‘Volg variatie’, ‘Elimineer verspilling’ en ‘Elimineer onnodige variatie in vraag en aanbod’. 

Voorkom overbelasting met werklastbeheersing

Als we niet langer kunnen garanderen dat we op tijd zijn, is het systeem overbelast. Willen we betrouwbaar op tijd zijn, dan zullen we overbelasting dus moeten voorkomen. Via de kortste weg kan dit op twee manieren. Enerzijds door extra capaciteit beschikbaar te stellen. Anderzijds door de werklast te beheersen. Bekende voorbeelden uit het dagelijks leven zijn respectievelijk de spitsstrook (extra capaciteit) en spitsmijden (werklastbeheersing).

Absorbeer variatie met voorraad en tijd

Van de vijf richtlijnen uit de Schijf van Vijf wordt het ‘absorberen van variatie met voorraad en/of tijd’ misschien wel het meest in de wind geslagen. In plaats van variatie zo snel mogelijk te absorberen en daarmee het verstorend effect van variatie stroomop- of afwaarts te verminderen, wordt variatie juist vaak versterkt doorgegeven (bullwhip-effect). Vaak onbedoeld en onbewust, maar evengoed met grote gevolgen.

Volg voorspelbare variatie met effectieve besluitvorming

‘Variabiliteit gaat ten koste van de prestatie van elk systeem’, aldus Hopp & Spearman. ‘Als je de variabiliteit niet vermindert, dan betaal je de prijs in de vorm van leegloop, hoge voorraden en/of lange en onbetrouwbare doorlooptijden.’ Het is dus zaak variabiliteit te verminderen. Maar wat is dat eigenlijk, variabiliteit?

Elimineer verspilling van capaciteit, voorraad en tijd

Als er sprake is van variabiliteit dan gaat dat ten koste van capaciteit, tijd en/of voorraad. Of je het wilt of niet; het is een wetmatigheid. De enige uitweg is het verminderen van variabiliteit. Hoe meer variabiliteit, hoe meer capaciteit, tijd en/of voorraad je nodig hebt om deze variabiliteit te bufferen. Andersom geldt natuurlijk ook: hoe meer buffer je beschikbaar hebt in de vorm van capaciteit, tijd en/of voorraad, hoe meer variabiliteit je het hoofd kunt bieden.

Elimineer onnodige variatie in vraag en aanbod

Zoals al beschreven in deze serie gaat variabiliteit ten koste van de prestatie van elk systeem. Willen we de prestatie van ons systeem verbeteren, dan zullen we dus de variabiliteit moeten verminderen. En waarom dan niet beginnen bij het verminderen van de bron van alle variabiliteit: variatie. Immers, zonder variatie geen onzekerheid, laat staat variabiliteit.

Download de Schijf van Vijf

Vul hieronder je gegevens in en download de volledige whitepaper over de Schijf van Vijf van supply chain management.

Download: Schijf van Vijf van supply chain management