Whitepaper: Word supply chain-complexiteit de baas

Schijf van 5 van supply chain management 2021

Een complexe supply chain? Zonde en onnodig! Deze whitepaper van Involvation bied je vijf praktische oplossingen om af te rekenen met onnodige complexiteit. Variatie is daarvan één van de belangrijkste bronnen. 

Variabiliteit gaat ten koste van de prestatie van elk systeem. Niet alleen van leegloop, onbetrouwbare doorlooptijden en hoge voorraden, variabiliteit heeft ook grote gevolgen voor de kwaliteit van onze beslissingen.

Niet zelden worden beslissingen genomen terwijl de benodigde informatie nog verre van betrouwbaar is. Zal de één in voorkomende gevallen wat conservatiever kiezen, kiest de ander wat opportunistischer. Disalignment is een feit; variabiliteit de oorzaak. Immers, zonder variatie geen onzekerheid.

De grote vraag is dus hoe variabiliteit te bedwingen. Niet alleen hoe slechte, vaak zelfgecreëerde variabiliteit te elimineren, maar ook, en zeker zo belangrijk, hoe goede variabiliteit te accommoderen. Een deel van de variabiliteit hoort immers bij onze markt en waardepropositie.

Deze whitepaper geeft je tips en inspirerende praktijkvoorbeelden van o.a. Stedin, Liander, Mora Producties en DSM Delft, die je helpen om te gaan met die slechte en goede variaties.

De Schijf van Vijf is gebaseerd op de grondwetten van supply chain physics en bevat vijf richtlijnen die als doel hebben complexiteit effectief te beheersen om bedrijfsdoelen te realiseren. De vijf onderdelen van de Schijf van Vijf zijn:

1. Elimineer onnodige variatie in vraag en aanbod
2. Absorbeer onvoorspelbare variatie met voorraad en tijd
3. Volg voorspelbare variatie met flexibiliteit en effectieve besluitvorming
4. Voorkom overbelasting met werklastbeheersing en overcapaciteit
5. Elimineer verspilling van capaciteit, voorraad en tijd

Download de Schijf van Vijf

Variatie is dus een van de belangrijkste bronnen, en misschien wel de belangrijkste, van complexiteit. Waarom dan niet beginnen bij het verminderen van variatie?

Vul hieronder je gegevens in en download de volledige whitepaper: ‘Word supply chain-complexiteit de baas. De Schijf van Vijf leidt de weg’.