De Schijf van Vijf van SCM

voorraadbeheer

Onlangs stelde een van mijn klanten dat ‘totale ketenvoorraad evenveel zegt over de gezondheid van een bedrijf, als gewicht iets zegt over de gezondheid van een levend wezen’. Zo beschouwd hebben mijn collega’s en ik afgelopen jaar weer behoorlijk wat ‘patiënten met ernstig overgewicht’ mogen helpen gezond af te vallen.

Zo waren er make-to-stock bedrijven met ketenvoorraden tot wel veertig weken, terwijl productie en transport samen nog geen twee dagen beslaan. Ook waren er engineer-to-order organisaties met doorlooptijden van enkele maanden, terwijl het feitelijke werk een kwestie is van enkele dagen. De symptomen waren keer op keer schrikwekkend. Hoge, deels onverkoopbare voorraden, lange onbetrouwbare doorlooptijden, nee-verkopen, inefficiënte operaties, hoge beheerslasten en/of een sfeer om te snijden. In een enkel geval leek de patiënt zelfs meer dood dan levend. Werk aan de winkel dus.

Jojo-effect

Om af te vallen, minderen veel mensen rigoureus hun inname met een of ander hip dieet. De gevolgen zijn niet zelden tegengesteld aan het doel. Veel mensen blijken na verloop van tijd niet afgevallen, maar juist in gewicht toegenomen. Het jojo-effect is in deze een bekend verschijnsel. Nee, als u wilt afvallen, moet u niet slechts minderen met eten, maar uw leefstijl aanpassen. Een uitgebalanceerde leefstijl is de oplossing. Het Voedingscentrum propageert niet voor niets al decennialang de bekende Schijf van Vijf; de laatste jaren verrijkt met actief bewegen.

Net zoals mensen die een dieet volgen, verlagen veel bedrijven rücksichtslos bestelparameters en/of systeemdoorlooptijden om hun voorraad en/of doorlooptijd te reduceren. Op de eerste euforie volgt al snel de schaduwzijde in de vorm van toegenomen nee-verkopen, te late leveringen en herstelacties. De tegenreactie is voorspelbaar. Hogere veiligheidsvoorraden en langere veiligheidstijden. Het bekende jojo-effect. Niets menselijks is onze bedrijven vreemd.

Leefstijl organisatie aanpassen

Ook hier geldt dat als u serieus ketenvoorraad en/of doorlooptijd wilt verlagen, u de leefstijl van uw organisatie moet aanpassen. Ook in uw bedrijf is een uitgebalanceerde leefstijl de enige oplossing. Analoog aan het Voedingscentrum propageren wij bij Involvation daarom ook een Schijf van Vijf van SCM: elimineer onnodige variatie, vergroot effectieve flexibiliteit, absorbeer restvariatie met tijd en/of voorraad, elimineer verspilling en, tot slot, voorkom overbelasting.

Doorgewinterde lean addicts (en Japanners) zullen dit mogelijk herkennen als ‘muda, mura, muri’. Goldratt-fans herkennen wellicht zijn vijfstappenplan en QRM-volgers Suri’s quest voor MCT-verlaging. Prima. In principe is het ook allemaal niet zo ingewikkeld. Maar dat geldt evengoed voor de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Wat werkelijk lastig blijkt, is om je eraan te houden en te blijven houden. Succes met afvallen!

Alex Tjalsma, partner/consultant Involvation