Sales & Operations Execution is de basis voor S&OP

Sales & Operations Execution

Hoe wapen je jezelf tegen een disruptieve supply chain en een grillige vraag? Een goed S&OP is hierin volgens Sandeep Walia van Slimstock een belangrijke schakel, maar zeker zo belangrijk is de operationele planningslaag. ‘Sales & Operations Execution is feitelijk de basis voor het hele planningsbouwwerk. Daar begint het mee’, meldde Walia tijdens de S&OP Selection Day van Supply Chain Media.

‘Als gevolg van de grote onzekerheid in wereldwijde supply chains en de volatiliteit van de vraag, houden veel bedrijven momenteel extra voorraad aan’, constateert S&OP-expert Sandeep Walia. Bij Nike in de VS liggen de voorraden inmiddels 65 procent hoger dan normaal. Hij waarschuwt voor de cashflow-problemen die als gevolg van die hoge voorraad kunnen ontstaan en dat hiermee uiteindelijk ook de marges onder druk komen te staan.

‘Volgens sommigen zijn de huidige verstoringen van tijdelijke aard, maar ik verwacht dat wat we nu zien wel eens het nieuwe normaal kan zijn. Bedrijven moeten zich in gaan stellen op een VUCA-omgeving, net als dat je je moet voorbereiden op andere ontwikkelingen, zoals de vergrijzing of het feit dat we naar een circulaire economie toegaan.’

Duidelijk krijgen van de bedrijfsstrategie

Maar hoe doe je dat? Hoe wapen je jezelf tegen een disruptieve supply chain en een grillige vraag? En welke rol speelt S&OP daarbij? ‘Dat begint met het duidelijk krijgen van je bedrijfsstrategie’, stelt Walia. ‘Wat is de klantwaarde die je wilt bieden?’ Voorraadmensen denken dan aan termen als productbeschikbaarheid, maar dit gaat over zaken als customer intimacy, productleadership of operational excellence.

Vervolgens is het zaak dat je deze strategie vertaalt naar de tactische laag en uiteindelijk de operatie. ‘Deze drie lagen moeten met elkaar in lijn worden gebracht zodanig dat ze maximaal bijdragen aan de belangrijke KPI’s van een bedrijf, zoals de EBITA en de return on capital employed.’ Een goed S&OP is hierin volgens Walia een belangrijke schakel, maar zeker zo belangrijk is de operationele planningslaag. ‘Sales & Operations Execution is feitelijk de basis voor het hele planningsbouwwerk. Daar begint het mee.’

S&OP Selection Day 2022 gemist?

Lees hier alle verslagen over de S&OP Selection Day 2022. Liever deze sessie zelf zien? Bekijk dan hier de opname van de sessie. De slides van deze sessie zijn hieronder te downloaden.