Investeer in resilient planning… voor het te laat is

resilient planning

‘Wat doe je als een containerschip met daarop de componenten die jij nodig hebt voor je productieproces midden op zee in brand vliegt?’ Met deze prikkelende vraag opende Melis Teksan, supply chain services director bij softwarebedrijf Icron, haar presentatie op de S&OP Selection Day van Supply Chain Media. 

Teksan stelde de vraag omdat dit precies was wat een klant van Icron, een Europese producent van tv’s, daadwerkelijk was overkomen. Snel nieuwe componenten bestellen was geen optie want de levertijden waren zo lang dat het type tv waarvoor ze waren bestemd, dan al niet meer geproduceerd zou worden.

Gelukkig werkte het bedrijf met de planningsoplossing van Icron. ‘Daarmee had het binnen een uur geanalyseerd wat de impact van het ongeluk was op de productie en voorraadplanning. En had het binnen twee uur al een alternatief scenario waarmee het bedrijf toch nog zo goed als mogelijk aan de vraag kon voldoen.’

Supply chain-risico’s vooraf in kaart brengen

Wat deze hightechproducent overkwam, kan ook andere bedrijven gebeuren, wilde Teksan maar zeggen. Supply chain-verstoringen zijn aan de orde van de dag. Om je hierop voor te bereiden, is het zaak deze supply chain-risico’s vooraf in kaart te brengen en de scenario’s te bepalen om hiermee om te gaan.

Teksan: ‘Hoeveel risico ben je bereid te nemen en welke voorzorgsmaatregelen ga je hiervoor in gang zetten? Eén ding is zeker: als je niks doet, maak je jezelf uiterst kwetsbaar en kunnen verstoringen acuut tot cashflow-problemen leiden. In het uiterste geval kan het voortbestaan van je bedrijf in gevaar komen.’ Dat risico moet je volgens Teksan niet willen nemen en daarom is het volgens haar zaak om nu in resilient planning te investeren.

S&OP Selection Day 2022 gemist?

Lees hier alle verslagen over de S&OP Selection Day 2022. Liever de sessie zelf zien? Bekijk dan hier de opname van deze sessie. De slides van de sessie zijn hieronder te downloaden.