Peter Vink: ‘Gevoel achternagaan’

Peter Vink

Peter Vink (37) maakte na negentien jaar Defensie, waar hij in zijn laatste functie actief was als majoor binnen de operationele logistiek van de Koninklijke Landmacht, de overstap naar de civiele wereld. Hij is nu projectmanager supply chain development bij A.S. Watson Health & Beauty Benelux. ‘Ik ga Defensie enorm missen, maar ik ben mijn gevoel achternagegaan.’

Waarom de overstap naar civiel?

‘Negentien jaar geleden heb ik voor Defensie gekozen vanwege de logistiek en het proces erachter. Je ondersteunt de militair die het gevecht levert bij missies en oefeningen. Ieder keer richt je een nieuwe keten in die je vervolgens gaat uitvoeren. Alles is hierbij primair gericht op het slagen van de missie of oefening. In mijn studie aan de Open Universiteit lag de nadruk echter meer op efficiëntie en het kostenaspect. Daar was ik nieuwsgierig naar. Ook speelde mee dat mijn doorgroeimogelijkheden binnen Defensie meer lagen in verbreding, maar ik vind logistiek gewoon leuk. Mijn gevoelens werden bevestigd toen ik via Slimstock bij Pon meewerkte aan een warehouse replenishment-project. Ik besloot daarop dat ik mijn gevoel achterna moest gaan, hoewel ik wist dat ik Defensie ontzettend ga missen.’

Hoe verliep jouw zoektocht?

‘Het is best lastig om een militair cv te vergelijken met een civiel cv. Via mijn netwerk heb ik eerst wat oriënterende gesprekken kunnen regelen bij een aantal bedrijven; om te kijken wat ik waard ben en om een vertaalslag van mijn cv te kunnen maken. Als je bijvoorbeeld “pelotonscommandant” op je cv hebt staan en je legt uit dat dat ongeveer hetzelfde is als “teamleider”, dan wordt het voor veel mensen al duidelijker. Ik had mezelf ten doel gesteld om te gaan praten met een recruiter. Via een collega had ik al eens gehoord over Logisch Werving en Selectie en net op het moment dat ik er aan toe was, benaderden zij mij. Mirjam Oldenburger heeft toen intensief doorgevraagd op mijn cv om een goed begrip te krijgen van wat mijn werk en ervaring nu écht inhield. Zij heeft mij vervolgens als kandidaat aangeboden bij A.S. Watson.’

Wat maakt A.S. Watson aantrekkelijk?

‘Retail sprak me sowieso aan. De markt is erg dynamisch met de sterke groei van e-commerce, sterke concurrentie en nieuwe klantwensen. Ik wilde daarnaast graag bij een groot bedrijf werken waar ik – net als bij Defensie – verschillende dingen kan zien en me voor langere tijd kan committeren. Als projectmanager supply chain development zit ik niet in de operatie zelf, maar ben ik samen met het team bezig met het optimaliseren van de operatie en deze futureproof te houden. Dit alles gaat mooi samen met de werkvloer. De mentaliteit van aanpakken spreekt me erg aan. Ook het inwerkprogramma heb ik als zeer positief ervaren. Iedereen wil je graag dingen leren.’