Overzicht trends volgens supply chain experts

Op 23 juni verschijnt de jaarlijkse trendspecial van Supply Chain Magazine. Deze speciale editie 2017 omvat onder meer mindmaps, metrokaarten met leveranciers, praktische checklists, leveranciers-
matrices en geografische logistieke kaarten. Bovendien vertellen experts in een serie trendinterviews hún visie op actuele trends: welke trends hebben grote impact op het vakgebied supply chain management? En hoe moeten supply chain practitioners daarop reageren?

Veel genoemde trends zijn opkomende technologieën, digitalisering en Internet of Things. De nieuwe mogelijkheden leiden ertoe dat er andere keuzes moeten worden gemaakt vanuit de strategie van een bedrijf. Onder invloed van e-commerce wordt de rol van consumenten ineens veel groter en transparantie in logistieke ketens des te belangrijker.
Consumenten drukken steeds nadrukkelijker hun stempel op de inrichting van supply chains. Ze vragen een andere manier van ordering en levering; een andere last mile. Zo volstaat in de toekomst een simpele boodschap dat een product het magazijn heeft verlaten wellicht niet meer, maar wil een consument misschien wel een realtime filmpje hoe het product vanuit de fabriek naar het warehouse gaat en bij hem thuis komt.

Big Data en transparantie

Gelukkig zijn er meer instrumenten voorhanden voor directe interactie met de veeleisende consumenten. Het gebruik van Big Data helpt bedrijven om operationeel uit te blinken en een hoge betrouwbaarheid te creëren. Vooralsnog is een van de meest gebruikte applicaties een Transport Management Systeem, waarmee operationele transportdata kunnen worden vastgelegd en worden omgezet in inzichtelijke transportintelligentie. Maar de eerste toepassingen van Big Data in forecasting en planning blijken ook al een feit. En op maat gemaakte apps helpen bedrijven betere strategische en operationele beslissingen te maken.

Ook de behoefte aan transparantie neemt toe. Veel bedrijven zijn derhalve op zoek naar één platform dat hen de mogelijkheid biedt om data, plannen en mensen met elkaar te verbinden. Bij het vormgeven aan het outbound-proces biedt een control tower wellicht uitkomst.

Tot slot gaat er ook aandacht in deze special uit naar de veranderende rol van de mens in de supply chain. Het blijven immers de mensen die het verschil maken. Mensen moeten daarom blijven leren.

Zomerspecial Trends 2017

De trendspecial inclusief visuals (dat wil zeggen inclusief mindmaps, metrokaarten met leveranciers, praktische checklists, leveranciersmatrices en geografische logistieke kaarten) is in print en op de app alleen verkrijgbaar voor abonnees. De zeventien trendinterviews zijn ook voor niet-abonnees individueel downloadbaar op deze website: