Online woonwinkels fonQ en Naduvi bundelen krachten

fonQ

De online woonwinkels fonQ en Naduvi gaan samen verder. Wel blijven ze onder hun eigen vlag opereren. ‘We zitten in een uitdagende markt, waarin het van belang is dat fonQ competitief sterk blijft. Deze overname zorgt daarvoor’, aldus Ad Scheepbouwer, voorzitter van de raad van commissarissen.

Het in Utrecht gevestigde fonQ en het Amsterdamse Naduvi zijn allebei online woonwinkels, maar ieder met een eigen businessmodel. Waar fonQ opereert als online woonwinkel, functioneert Naduvi als interieuroutlet. Dat maakt volgens de nieuwe CEO van de combinatie, Naduvi-oprichter Itai Gross (foto), dat ze elkaar goed aanvullen.

Zo heeft fonQ nu nog veel tussenstappen bij de levering van zijn producten, met bijkomende hoge kosten. Naduvi werkt juist direct samen met de fabrikanten, zodat veel kosten uit de keten worden geschrapt. FonQ stapt daarom over op de technologie van Naduvi om zonder tussenkomst van een warehouse direct aan klanten te kunnen leveren.

Retourflow

Andersom kampt Naduvi met een weinig efficiënt retourproces doordat het niet over een eigen distributiecentrum beschikt. Dat leidt ook tot waardevermindering van de producten. FonQ beschikt juist over een uitstekende retourflow. Zo’n 80 procent van de retouren kan uiteindelijk weer opnieuw worden verkocht. Ook moet de samenwerking met fonQ Naduvi helpen meer naamsbekendheid te op te bouwen.

FonQ-topman Jeremiah Albinus verlaat het bedrijf na ruim zestien jaar. Hij ziet in Itai Gross ‘een sterke opvolger met de juiste achtergrond’. Gross heeft jarenlange ervaring in de Home & Living-industrie. Als oprichter ontwikkelde hij ook de sterke infrastructuur van Naduvi, zonder tussenkomst van een warehouse en met directe levering aan de consument.

Verdere digitalisering

Gross meldt in het FD ook in te willen zetten op verdere digitalisering. Hij ziet met name mogelijkheden op het vlak van augmented reality (AR) en artificial intelligence (AI). Dus geen klanten meer die met kranten op de vloer in de weer zijn om te kijken of een meubelstuk wel past. ‘Straks kun je met één druk op de knop zien hoe die bank nou echt in je woonkamer zou staan.’