Oeps, containerterminals Rotterdam gehackt

ethische hack

Hackers hebben de Rotterdamse containerterminals van APM aangevallen. De computers van APM werden door hen overgenomen. Pas als het bedrijf met geld over de brug komt, kunnen de computers weer gebruikt worden. Het incident staat niet op zich, maar maakt onderdeel uit van een wereldwijde aanval met ransomware, meldt
De Telegraaf op 27 juni 2017.

Medewerkers van APM zouden de volgende melding te zien krijgen: ‘Oeps, al uw belangrijke bestanden zijn versleuteld. Als u deze tekst leest, zijn uw bestanden niet meer toegankelijk. Mogelijk zoekt u naar een manier om uw bestanden te herstellen, maar verdoe uw tijd niet. Niemand kan uw bestanden herstellen zonder onze hulp. We garanderen dat u al uw bestanden gemakkelijk kunt herstellen. Het enige wat u hoeft te doen, is te betalen. Volg de volgende instructies.’ De hackers vragen 300 dollar per gehackte computer.

APM is een grote speler in de Rotterdamse haven. Het maakt deel uit van de AP Moller-Maersk-organisatie en telt 20.000 medewerkers. Het concern is met 64 containerterminals actief in zestig landen. In totaal zijn zeventien containerterminals van APM getroffen door de ransomware. Door de cyberaanval ligt ook het werk van APM op de Maasvlakte stil. Volgens Fox-IT, een gerenommeerd Nederlands bedrijf op het gebied van computer- en netwerkbeveiliging, heeft de cyberaanval ook andere partijen in Nederland getroffen.