Nieuw record voor inkoopmanagersindex industrie ondanks tekort aan chips

inkoopmanagersindex

De Nevi Inkoopmanagersindex voor de Nederlandse industrie steeg in april naar 67,2. Daarmee werd het record van 64,7 – slechts een maand oud – alweer verbroken. Veel indicatoren bereikten een nieuwe piek, zoals de productie, de voorraad ingekochte materialen, de levertijden en de inkoop- en afzetprijzen. Het groeiende tekort aan chips wereldwijd baart echter zorgen.

‘Terwijl de snelle groei de laatste maanden vooral voortkwam uit de sterke vraag naar halffabricaten en investeringsgoederen, stegen in april ook de nieuwe exportorders voor consumentengoederen sterk’, meldt Albert Jan Swart, sectoreconoom Industrie bij ABN-Amro. ‘Vermoedelijk doordat veel landen op het punt staan de economie te heropenen dankzij grootschalige vaccinatie.’

De enorme groei zet nog meer druk op de supply chains. ‘Zoals verwacht leidde de tijdelijke blokkade van het Suezkanaal in maart tot nóg langere levertijden. Bovendien ontstaan tekorten aan steeds meer goederen; ook aan producten die met het vliegtuig worden vervoerd, zoals chips. Het groeiende tekort aan chips belemmert een toenemend aantal autoproducenten, waaronder Jaguar Land Rover, Volvo en Mitsubishi’, aldus Swart.

Maar ook Honda en Ford leggen productielijnen stil. BMW zet productielijnen van Mini in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk op een lager pitje. Consumenten wachten ook al maanden op de nieuwste Playstation. Het tekort aan chips remt ook de productie van bijvoorbeeld broodroosters en wasmachines. Ook Apple en zelfs Samsung waarschuwen voor tekorten aan chips, wat de komende maanden de productie van smartphones kan remmen.

Tekorten raken mogelijk ook Nederlandse bedrijven

Producent van medische apparatuur Philips vreest dat zelfs de productie van bijvoorbeeld apparatuur die nodig is voor het behandelen van hartstilstanden kan stilvallen. ‘Als er al autofabrieken stilstaan omdat er geen chips zijn, dan zou hetzelfde kunnen gebeuren voor medische apparatuur’, waarschuwde topman Frans van Houten. Ook de Amerikaanse machinebouwer Caterpillar kan mogelijk niet aan de vraag voldoen door een tekort aan chips. Volgens Swart lijkt het er dus op dat het chiptekort ook machine- en apparatenbouwers kan raken. Dat zou een ernstige belemmering kunnen vormen voor een groot aantal Nederlandse bedrijven en hun toeleveranciers.

Ondanks het optimisme bij ondernemers lag de productie van de Nederlandse industrie in februari wat lager dan in januari, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral de transportmiddelenindustrie, de rubber- en kunststofindustrie en de metaalproductenindustrie produceerden iets minder. De daling was volgens Swart waarschijnlijk het gevolg van het stilvallen van productielijnen van auto’s en vrachtwagens als gevolg van het chiptekort. Het is volgens hem dan ook de vraag of ondernemingen de komende maanden de nodige materialen tijdig ontvangen om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen.