Recordstijging verkoopprijzen Nederlandse industrie

verkoopprijzen

De Nevi Inkoopmanagersindex voor de Nederlandse industrie steeg in oktober licht, van 62.0 naar 62.5. Dat wijst op een iets snellere groei dan in de voorgaande maand. Een recordstijging was er echter voor de verkoopprijzen: 54 procent van de bedrijven heeft in oktober de afzetprijzen verhoogd. Ze doen dit om de hogere inkoopkosten voor materialen en energie te compenseren.

De toename van het aantal nieuwe orders uit binnen- en buitenland bleef volgens de ondervraagde inkoopmanagers groot, maar vlakte wel wat af. De productie nam voor de vijftiende maand op rij toe. Wel werd deze sterk belemmerd door onvoldoende en vertraagde leveringen. De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk steeg enorm en de voorraad gereed product daalde. De inkoopactiviteiten werden weer flink uitgebreid en de voorraad ingekochte materialen was opnieuw groter. De levertijden werden alweer fors langer.

Extreme toename inkoopprijzen

Volgens sectoreconoom Industrie bij ABN-Amro Albert Jan Swart maken ondernemers zich zorgen om de aanhoudende ontregeling van supply chains en de recordlange levertijden. ‘Deze situatie heeft sinds het voorjaar geleid tot een extreme toename van inkoopprijzen. Naast de kosten van materialen en transport zijn ook de prijzen van gas en elektriciteit de laatste maanden extreem snel gestegen.’ Volgens Swart leken de afzetprijzen tot en met september in veel mindere mate toe te nemen dan de inkoopprijzen. Dat leidde voor sommige ondernemingen tot druk op de winstmarge.

Nieuw record afzetprijzen

‘In oktober zijn de afzetprijzen echter alsnog sterk toegenomen. Uit de enquêtedata blijkt dat maar liefst 54 procent van de Nederlandse industriële ondernemingen in oktober de afzetprijzen heeft verhoogd, een nieuw record. We verwachten dat de trend van stijgende afzetprijzen tot in 2022 doorzet als meer contracten aflopen en meer ondernemers de kans grijpen om hogere kosten door te berekenen. Dit leidt vermoedelijk tot hogere prijzen voor bijvoorbeeld machines, verpakkingen en bouwmaterialen’, aldus Swart.