Nieuw platform biedt up-to-date info over last mile voor bevoorrading

last mile

Een veiligere en schonere bevoorrading van winkels realiseren, dat is het doel van het nieuwe platform Lastmile.info. Voor de realisatie sloegen gemeenten, retailers, transporteurs en softwarebedrijven de handen ineen. Het leverde een platform op dat partijen in de logistieke keten de beschikking geeft over kwalitatief bruikbare en real-time informatie over het laatste stukje route dat in de stad gereden wordt: de last mile. 

Het platform is gelanceerd door Simacan in samenwerking met onder meer Breda University of Applied Sciences, Conundra, de gemeente Tilburg en Jumbo Supermarkten. Ook het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, gebruikers van Simacan, de Stichting UTC, GS1 en tal van andere partijen in de logistieke sector dragen een steentje bij.

Bevoorraden steeds lastiger

Het platform is volgens Simacan nodig omdat het steeds lastiger wordt om winkels in stedelijke gebieden te bevoorraden. Straten worden drukker, er gelden allerlei restricties en er is soms amper inzicht in hoe loslocaties het beste bereikt kunnen worden. En dat terwijl de vraag naar leveringen alleen maar toeneemt.

Om deze problemen het hoofd te bieden, combineert het platform beschikbare datasets van overheden (denk aan verkeers-/visibility-platformen), maar worden ook gebruikers/participanten en kunstmatige intelligentie ingezet om die informatie te valideren. Lastmile.info wordt zo een open source-platform dat up-to-date inzicht geeft in de last mile.

Real-time priorisering

Partijen in de sector kunnen informatie over planningen en verstoringen op termijn ook met elkaar delen via Lastmile.info. Wegbeheerders krijgen de mogelijkheid door real-time priorisering en het dynamiseren van regelgeving de leefbaarheid in steden te verbeteren, bijvoorbeeld door bevoorrading buiten venstertijden voor stille, emissieloze voertuigen.

Lastmile.info wordt mogelijk gemaakt door de Europese Unie en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.