Nederlandse topman haalt bezem door Audi

Audi

Bram Schot, de nieuwe bestuursvoorzitter van Audi, haalt er bij de Duitse autofabrikant flink de bezem door. Om bezuinigingsredenen heeft de Nederlandse topman aangekondigd een op de drie motortypes van Audi te willen schrappen. Ook stopt het bedrijf met de nachtelijke productie van auto’s in Ingolstadt, omdat dat te duur is. Daarnaast wordt er geschrapt in het personeelsbestand: één op de tien managers moet verdwijnen.

Vorig jaar kondigde Schot al aan de komende vier jaar voor 15 miljard euro te willen bezuinigen. Jarenlang was Audi het paradepaardje van het Volkswagen-concern, maar de groei is er nu uit. Inmiddels streven traditionele concurrenten BMW en Daimler, maar ook Tesla, het autoconcern voorbij.

De problemen ontstonden onder meer door het schandaal met de sjoemelsoftware, waarbij Volkswagen en Audi de uitstootregels voor schadelijke stoffen ontdoken. Het schaadde de reputatie van het concern. Ook slaagde Audi er vorig jaar niet in alle modellen aan de nieuwe, strengere Europese emissienormen te laten voldoen. De productie moest daardoor in het laatste kwartaal flink teruggeschroefd worden.

Externe leveranciers

Maar volgens topman Schot zijn er ook andere factoren die een rol speelden. Zo maken BMW en Daimler volgens hem veel meer gebruik van externe leveranciers voor onder meer onderdelen en logistiek en zijn ze daardoor goedkoper uit.

De Nederlander wil zich nu meer richten op de ontwikkeling van elektrische auto’s. Hij is van mening dat de vraag naar elektrische auto’s veel sneller zal stijgen dan verwacht. Schot gaat ervanuit dat in 2023 een kwart van de verkochte Audi’s een elektrisch exemplaar is. In 2018 verkocht Audi in totaal 1,8 miljoen auto’s.

Bron: Handelsblatt/FD