Nederlandse industrie ondanks malaise voorzichtig optimistisch

industrie

‘Ondernemers zien eindelijk een lichtpuntje aan het eind van de tunnel’, zegt Albert Jan Swart, sectoreconoom Industrie bij ABN-Amro. Dat wordt aangetoond door de Nevi Purchasing Managers Index van juni, die uitkwam op 45.2. De achteruitgang in juni was daarmee een stuk minder groot dan in mei (40.5). ‘Dankzij de versoepeling van lockdowns in veel Europese landen zien ondernemers de toekomst weer iets zonniger in. Op de korte termijn is de crisis echter nog niet voorbij’, aldus Swart.

Volgens Swart zijn ondernemers in de Nederlandse industrie dankzij de versoepelde coronamaatregelen voor het eerst in maanden weer voorzichtig optimistisch over de productie voor het komende jaar. ‘Op de korte termijn is de crisis echter nog niet voorbij, zo blijkt uit de deelindicatoren voor de productie en de nieuwe orders, die nog altijd duiden op een afname van de bedrijfsactiviteit. De orderportefeuilles blijven in hoog tempo slinken. Een zorgwekkende ontwikkeling, want als de orderportefeuilles uiteindelijk leegraken en de vraag niet aantrekt, droogt de omzet helemaal op’, aldus Swart.

Ontregelde internationale toeleveringsketens

De industrie heeft volgens hem niet alleen last van een gebrek aan orders. ‘Doordat er minder vraag is, staan ook de afzetprijzen sterk onder druk, waardoor de omzet nog verder daalt. Daarnaast kampen ondernemers nog steeds met ontregelde internationale toeleveringsketens, waardoor de levertijden van onderdelen verder oplopen. Veel industriële ondernemers letten dan ook nog steeds scherp op de kosten. Zo sneden zij in juni verder in het aantal banen en kochten ze nog minder voorraad in om de kaspositie op peil te houden. Op die manier proberen ze deze korte maar zeer heftige crisis te overleven.’

Producenten van consumentengoederen, zoals voedselverpakkingen voor de horeca, zien het aantal nieuwe orders toenemen, maar de vraag naar investeringsgoederen herstelt volgens de sectoreconoom nog niet. De nog altijd lage inkoopmanagersindices in binnen- en buitenland duiden volgens hem op een negatief sentiment bij ondernemers. ABN-Amro verwacht dat dit negatieve sentiment ook op de langere termijn een drukkend effect heeft op de economische groei.

Rem op economische groei

En hoewel de economische activiteit momenteel weer toeneemt, herstelt de economie volgens Swart niet volledig. ‘Om het virus in te dammen zijn immers nog steeds maatregelen van kracht die een rem vormen op de economische groei. Daarnaast is het sentiment bij ondernemers en consumenten nog steeds negatief, wat leidt tot minder investeringen en consumentenbestedingen.’ Doordat het aantal faillissementen en de werkloosheid de komende tijd toenemen, ziet Swart de investeringen voorlopig ook nog niet aantrekken. Een krachtig herstel van de industriële productie wordt dan ook niet verwacht vóór 2021.