Matchory maakt wereldwijd aanbod van toeleveranciers transparant

Matchory

De Duitse start-up Matchory ontwikkelde een tool waarmee bedrijven snel en eenvoudig toeleveranciers kunnen vinden én vergelijken. ‘Ook kunnen bedrijven hun bestaande toeleveranciers opvoeren en de tool vragen met alternatieven te komen die wellicht goedkoper of beter zijn’, vertelt medeoprichter en CEO Aiko Wiegand (foto).

Bedrijven outsourcen productie en kopen in bij toeleveranciers over de hele wereld. Maar hoe vind je die toeleveranciers? En hoe weet je of een bepaalde leverancier uit bijvoorbeeld China of India aan jouw selectiecriteria voldoet? Daar heeft Matchory een oplossing voor ontwikkeld in de vorm van een op artificial intelligence (AI) gebaseerde database waar inmiddels meer dan 14 miljoen bedrijven in staan. Dit zijn productiebedrijven die bijvoorbeeld componenten kunnen maken, maar ook leveranciers van grondstoffen of bedrijven die, in opdracht van klanten, consumentenproducten produceren.

Scraping-technologie en AI

De markt van toeleveranciers is erg ondoorzichtig, constateert Wiegand. ‘In de beginfase van Matchory zijn we naar Azië gereisd om meer inzicht in de lokale markt te krijgen. Dan kom je erachter hoe moeizaam het zoeken en selecteren van een leverancier eigenlijk is. Dit is grotendeels nog een handmatig proces. Het idee om dit te automatiseren en de supply chain meer transparant te maken, kwam toen eigenlijk als vanzelf bij ons op.’ Samen met zijn medeoprichters ontwikkelde hij een tool waarmee met behulp van AI en scraping-technologie heel snel informatie uit allerlei bronnen kan worden gehaald en inkopers makkelijk selecties kunnen maken.

Volgens Wiegand is één van de sterke punten van de tool dat gebruikers met behulp van zelfgekozen trefwoorden hun zoekresultaten kunnen verfijnen. ‘We gebruiken machine learning om onze zoekresultaten continu te verbeteren. Ook kunnen bedrijven hun bestaande toeleveranciers opvoeren en de tool vragen met alternatieven te komen die wellicht goedkoper of beter zijn.’ De tool is standalone te gebruiken, maar kan via API’s ook aan bijvoorbeeld een ERP worden gekoppeld.

Leveranciers vergelijken en evalueren

Op de website van Matchory staan grote referentiebedrijven zoals Bosch en Jungheinrich. Een ander bedrijf dat gebruikmaakt van de sourcing-tool is DMG Mori, een grote fabrikant van metaalbewerkingsmachines. ‘Met Matchory hebben we onze markt van toeleveranciers transparant gemaakt’, meldt chief procurement officer Timo Rickermann. ‘Ik weet nu veel sneller welke leveranciers er bestaan en kan ze ook direct met elkaar vergelijken en evalueren.’ Zijn collega Mario Hellmund voegt hieraan toe: ‘Het grote verschil met zelf zoeken op internet is dat je met Matchory veel sneller tot resultaat komt, en dat je de uitkomsten ook direct verder kunt verfijnen en filteren.’

De Duitse start-up zit momenteel goed in de flow. Het bedrijf werd vorig jaar door analistenbureau Gartner tot Cool Vendor uitgeroepen en ontving een investeringsbudget van 3 miljoen euro. Matchory heeft inmiddels negentien mensen in dienst en werkt vanuit München en Frankfurt. CEO Wiegand tot slot: ‘Wat ik de afgelopen jaren vooral heb geleerd, is dat je als start-up gefocust moeten blijven op je kernoplossing en goed moet luisteren naar de feedback van klanten. Dit zullen we dan ook blijven doen.’