Innovatieprijs voor koppeling van generatieve AI met WMS

innovatieprijs

Logistics Reply heeft een innovatieprijs ontvangen voor de ontwikkeling van een chatbot voor warehousemanagementsystemen (WMS). De chatbot met de naam LEApedia maakt gebruik van generatieve AI, waardoor gebruikers in gewone mensentaal kunnen communiceren met het WMS. In totaal werden drie innovatieprijzen uitgereikt tijdens de Duitse vakbeurs LogiMAT. Een andere winnaar was Photoneo Brightpick, een Slowaaks bedrijf dat een innovatieve orderpickrobot ontwikkelde. 

Door Marcel te Lindert 

Logistics Reply omschrijft LEApedia zelf als een ‘bidirectional open AI language control system’. Deze chatbot is net als ChatGPT gebaseerd op een large language model (LLM), waardoor gebruikers in gewone mensentaal opdrachten kunnen geven en vragen kunnen stellen. De chatbot begrijpt de vragen en opdrachten, zoekt in het WMS naar informatie over onder meer processen en instellingen en antwoordt de gebruikers in dezelfde gewone mensentaal. Gebruikers ontvangen op deze manier direct de informatie die ze nodig hebben zonder zelf tijd te verspillen met het zoeken naar antwoorden in het WMS.

De innovatieprijs van Logistics Reply betreft de categorie software, communicatie en IT. Wat de jury met name aanspreekt, is het vermogen van LEApedia om antwoord te geven zonder ingewikkeld technisch jargon te gebruiken. Elke gebruiker kan dan ook – ongeacht opleidingsniveau of taalvaardigheid – met het WMS communiceren. Daardoor daalt de behoefte aan training en support, terwijl de processen sneller verlopen en de productiviteit toeneemt. LEApedia kan gekoppeld worden aan LEA Reply, het eigen warehousemanagementsysteem van Logistics Reply. 

Mobiele robot met vacuümgrijper

In de categorie orderpicking, conveying, lifting and storing technology ging de innovatieprijs naar Photoneo Brightpick (foto). Dit Slowaakse bedrijf heeft onder de naam Autopicker een autonome mobiele robot (AMR) met robotarm ontwikkeld. De Autopicker vindt zelf zijn weg langs legbordstellingen en stopt voor de juiste picklocatie. Twee vacuümgrijpers trekken de bak met pickvoorraad uit de stelling, waarna de robotarm het juiste aantal artikelen oppakt en in de orderbak plaatst. Vervolgens duwt Autopicker de voorraadbak weer terug in de stelling om op weg te gaan naar de volgende picklocatie.

Robots die door het magazijn rijden en voorraadbakken uit stellingen halen, zijn sterk in opkomst. Vorig jaar opende logistiek dienstverlener Radial in Groningen een nieuw fulfilmentcenter met verschillende robots van Quicktron: de ene robot haalt de bakken uit de stellingen, waarna een andere ze transporteert naar een orderpickstation. My Jewellery implementeert momenteel een soortgelijke oplossing van Geek+. De Autopicker van Photoneo Brightpick heeft als voordeel dat voorraadbakken niet eerst naar een orderpickstation hoeven te worden gebracht, maar dat de pick direct in het gangpad pal voor de picklocatie plaatsvindt.

Dozen en enveloppen op maat

De laatste innovatieprijs was voor CMC Packaging Automation, een Italiaanse producent van verpakkingsmachines. De nieuwste machine is in staat om zowel dozen als enveloppen op maat te maken, afgestemd op de dimensies van de te verpakken producten. De machine scant eerst de producten, vouwt een doos of envelop en plaatst tot slot de producten op zo’n manier in de verpakking dat de kans op beweging en schade tot een minimum beperkt blijft.