Industrie veel optimistischer dankzij coronavaccins

industrie

Het nieuws dat de coronavaccins aanstaande zijn, zorgt ervoor dat de stemming in de Nederlandse industrie een stuk optimistischer is dan een maand geleden. Dat weerspiegelt de inkoopmanagersindex van de Nevi over de maand november. Die kwam uit op 54.4 en markeert daarmee de grootste verbetering van de bedrijfsomstandigheden sinds januari 2019. ‘Ondernemers zien duidelijk licht aan het eind van de tunnel’, concludeert Albert Jan Swart, sectoreconoom Industrie bij ABN-Amro.

Ondanks de gedeeltelijke lockdowns die een aantal Europese landen eind oktober invoerden, is het aantal nieuwe exportorders verder toegenomen. Ook binnen Nederland nam de vraag in november flink toe, vooral naar kapitaalgoederen. Het lijkt er volgens Albert Jan Swart op dat sommige ondernemers investeringen die zij vanwege de pandemie hadden uitgesteld nu alsnog doorzetten na het goede nieuws over vaccins, wat resulteert in meer vraag naar machines.

Swart: ‘Hoewel Europa een nieuwe recessie in glijdt, zijn er goede redenen om voorzichtig optimistisch te zijn. Uit testresultaten blijkt dat verscheidene vaccins veel effectiever zijn dan veel deskundigen hadden verwacht. Goede vaccins zijn essentieel voor krachtig economisch herstel in 2021.’ Daarnaast groeit de Duitse industrie stevig door, terwijl Frankrijk het moeilijk heeft. Het Duitse herstel is deels te danken aan een oplevende export naar China, waar de industriële productie gestaag doorgroeit. Duitsland importeert op zijn beurt veel industriële producten uit Nederland.

Werkgelegenheid in industrie trekt aan

Voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis nam de werkgelegenheid in de industrie weer wat toe. Vooral producenten van kapitaalgoederen namen extra mensen aan. ‘Er is meer capaciteit nodig om de stijgende vraag aan te kunnen, maar er zijn ook ondernemers die alvast personeel aannemen ter voorbereiding op verder herstel. Ondernemers zien duidelijk licht aan het eind van de tunnel. De deelindicator voor de verwachtingen van de productie over twaalf maanden schoot omhoog van 62,0 naar 71,0, de hoogste stand sinds twee jaar’, aldus Swart.

Extra voorraad ingekocht vanwege de brexit

Ook de brexit zorgt voor meer activiteit. Er wordt extra voorraad ingekocht vanwege het aflopen van de transitieperiode eind dit jaar. Hoe de handelsrelatie tussen de Britten en het Europese vasteland er volgend jaar precies uit komt te zien, is nog steeds onduidelijk. Omdat de prijzen van grondstoffen en industriële goederen nu al stijgen – wat wijst op een duidelijk toenemende vraag – en industriële ondernemers toch al langer moeten wachten op materialen en onderdelen, is het volgens Swart echter waarschijnlijk dat de druk op de supply chains tegen het eind van het jaar verder toeneemt.