Ikea snoeit om logistieke redenen in assortiment

Ikea

Ikea ziet zich gedwongen te snoeien in het assortiment. Een groot aantal winkels van het Zweedse woonwarenhuis – in Nederland, maar vooral ook in het Verenigd Koninkrijk en Ierland – kampt met leveringsproblemen van zo’n 10 procent van de voorraad; dat zijn bij elkaar zo’n 1000 productlijnen.

‘Zoals bij veel retailers het geval is, worden ook ónze supply chains voortdurend op de proef gesteld als gevolg van Covid-19, de Brexit en tekorten aan arbeidskrachten. Dat heeft zijn weerslag op het transport, de inkoop van grondstoffen en de bevoorrading. Tel daarbij op een toegenomen klantvraag, omdat meer mensen meer tijd thuis doorbrengen. Als gevolg daarvan hebben we te maken met een lage beschikbaarheid van producten in sommige van onze assortimentsgroepen, matrassen bijvoorbeeld’, verklaarde een woordvoerder van het concern aan BBC News.

Ook leveringsproblemen in Nederland

Ook in Nederland zijn de leveringsproblemen van Ikea duidelijk voelbaar. Een aantal producten is momenteel niet of moeilijk verkrijgbaar. Het concern heeft om die reden besloten sommige producten daarom tijdelijk helemaal uit het assortiment te halen. Om hoeveel producten het in ons land gaat, is niet bekendgemaakt. Waar de problemen in het Verenigd Koninkrijk en Ierland voor een groot deel terug te voeren zijn op de Brexit en het tekort aan vrachtwagenchauffeurs daar, spelen in Nederland vooral de toegenomen vraag en de wereldwijde logistieke problemen in de scheepvaart. Het concern heeft het afgelopen jaar voor het eerst ook zelf schepen gecharterd en zeecontainers ingekocht.

Distributie Dublin-operatie naar België

Vorig jaar verplaatste Ikea al de distributie voor zijn Dublin-operatie van het Verenigd Koninkrijk naar België, om zo de bevoorrading op peil te houden na de Brexit. Het bedrijf meldde toen dat het in eerste instantie een disruptie van de handelsstromen had ondervonden door nieuwe grensoperatiemodellen en regels voor productvereisten, maar dat deze geen ‘significante impact’ op het bedrijf hadden gehad. Uit onlangs ingediende cijfers van Ikea Ierland blijkt echter dat de winst vóór belastingen daar is gedaald van 11,07 miljoen euro tot slechts 3,7 miljoen euro. De inkomsten daalden met 13 procent van 203,5 miljoen euro naar 176,6 miljoen euro, waarbij een stijging van de online verkoop de verliezen slechts gedeeltelijk compenseerde.