Gartner: ‘Blockchain-moeheid in supply chain’

blockchain-moeheid

Blokchain blijft een populair thema, alleen slagen de toonaangevende bedrijven er niet in geschikte gebruiksmogelijkheden te vinden. Tegen 2023 zal 90 procent van de hierop gebaseerde supply chain-initiatieven daarom ‘blockchain-moeheid’ vertonen door een gebrek aan sterke use cases. Dat voorspelt onderzoeks- en adviesbureau Gartner.

Uit onderzoek van Gartner naar de wensen en behoeften van gebruikers blijkt dat slechts 19 procent van de respondenten blokchain als een zeer belangrijke technologie voor hun bedrijf beschouwt en dat slechts 9 procent erin heeft geïnvesteerd. Dit komt voornamelijk doordat blockchain-projecten in supply chain zeer beperkt zijn en de resultaten tot dusver niet overeenkomen met het aanvankelijke enthousiasme voor de toepassing van de technologie in supply chain management.

‘Blockchain-projecten in supply chain zijn vooral gericht op het verifiëren van de authenticiteit, het verbeteren van de traceerbaarheid en zichtbaarheid en het verbeteren van het transactionele vertrouwen’, zegt Alex Pradhan, senior principal research analist bij Gartner. ‘In de meeste gevallen bleef het echter bij proefprojecten, als gevolg van een combinatie van onvolwassenheid van de technologie, gebrek aan standaarden, een te ambitieus toepassingsgebied en een misverstand over hoe blockchain de toeleveringsketen kan of moet helpen. Dit zorgt er onvermijdelijk voor dat de markt te maken krijgt met blockchain-moeheid.’

Trial and error

Het ontluikende karakter van blockchain maakt het voor organisaties bijna onmogelijk om specifieke gevallen van hoogwaardig gebruik te identificeren en aan te pakken. In plaats daarvan worden bedrijven gedwongen door trial and error uiteindelijk een proefproject te vinden dat daadwerkelijk waarde kan bieden. Bovendien slaagt de verkoper er nog niet in zich een dominante positie op de markt te verwerven. Een andere uitdaging is dat supply chain-organisaties geen kant-en-klare, complete en verpakte blockchain-oplossing kunnen kopen.

‘Zonder een levendige markt voor commerciële blockchain-toepassingen weet de meerderheid van de bedrijven niet hoe ze oplossingen moeten evalueren, beoordelen en benchmarken, vooral omdat het marktlandschap zich snel ontwikkelt’, aldus Pradhan. ‘Bovendien zijn de huidige creaties die door solution providers worden aangeboden, gecompliceerde hybriden van conventionele blockchain-technologieën. Dit voegt meer complexiteit en verwarring toe, waardoor het voor bedrijven veel moeilijker wordt om geschikte supply chain-gebruiksgevallen te identificeren.’

Vroegtijdige adoptie

Aangezien blockchain zich wel blijft ontwikkelen in supply chains, waarschuwt Gartner bedrijven voor vroegtijdige adoptie. Volgens het onderzoeksbureau moet er eerst een duidelijk onderscheid komen tussen de hype en het kernvermogen van blockchain. ‘De nadruk moet liggen op proof of concept, experimenten en initiatieven met een beperkt toepassingsgebied die lessen opleveren, in plaats van hoge kosten, hoge risico’s en strategische bedrijfswaarde’, aldus Pradhan.