Deliveroo stopt met maaltijdbezorging in Nederland

Deliveroo

Maaltijdbezorger Deliveroo heeft aangekondigd haar activiteiten in Nederland te willen stoppen. Reden is dat het bezorgplatform in ons land niet groot genoeg is om voldoende winst te maken. Hoewel de plannen nog niet definitief zijn, is het bedrijf van plan eind november te stoppen.

Deliveroo werd in 2013 opgericht door Will Shu. Bij zijn verhuizing naar Londen ontdekte hij een stad vol met geweldige restaurants. Het verbaasde hem echter dat maar zo weinig van hen eten bezorgden. Hij wilde daarom eten van de beste lokale restaurants voor mensen thuis beschikbaar maken. De snelle maaltijdbezorging bleek een succes en inmiddels is het platform dan ook in elf landen actief.

Concurrentie

Deliveroo streeft ernaar in alle landen waar het bezorgt, de nummer 1 of 2 op de plaatselijke markt te zijn. En daar is het bedrijf in Nederland niet in geslaagd. Mede door concurrentie van Thuisbezorgd en UberEats haalt het bedrijf hier dan ook maar 1 procent van zijn omzet. ‘Het bedrijf heeft vastgesteld dat het bereiken en behouden van een top-marktpositie in Nederland een onevenredige investering vereist met een onzeker rendement op lange termijn’, aldus Deliveroo.

Boodschappenbezorging

Eind vorig jaar startte Deliveroo nog een samenwerking met Spar voor boodschappenbezorging; een samenwerking die in maart bovendien werd uitgebreid. Deliveroo’s ambitie om het boodschappenaanbod op het platform in Nederland te vergroten, kreeg in april verder gestalte met een samenwerking met Albert Heijn. ‘Samen met Albert Heijn gaan we consumenten nu nog meer keuzemogelijkheden bieden voor een groter aantal eetmomenten’, meldde general manager Joep Hutschemakers van Deliveroo Benelux toen.

Lagere bestedingen

Bij de bekendmaking van de halfjaarcijfers gaf de maaltijdbezorger al aan steeds meer last te hebben van lagere bestedingen door consumenten, vermoedelijk als gevolg van de inflatie. Het heeft ertoe geleid dat het bedrijf nu in overleg gaat met vakbonden en medewerkers over het stopzetten van Deliveroo in Nederland, met als richtdatum eind november. Tot die tijd blijft de maaltijdbezorger gewoon actief.