Duurzame supply chains: kies uw weg!

duurzaamheid

Het thema duurzaamheid is niet meer van de agenda weg te denken, zo bleek tijdens ons seminar ‘Sustainable supply chains: Business or Busyness?’ dit voorjaar. Voorlopers hebben duurzaamheid al tot in de wortels van de organisatie doorgevoerd, andere organisaties nemen de eerste stappen of spelen nog met de vraag welke duurzaamheids-strategie voor hun organisatie wenselijk is. De groep zoekende organisaties is groot en wij sporen deze groep graag aan om hun duurzaamheidsroute uit te zetten. Voorlopers laten zien dat de juiste strategie de supply chain niet alleen groener maakt, maar ook competitiever. Dus wacht niet langer!

Door Ilona van Vliet, consultant supply chain-adviesbureau Districon

Een doordachte doorvoering van duurzaamheid in uw logistieke processen geeft allereerst een boost aan mens en milieu. Als het belang hiervan nog niet gewekt is door alle berichtgeving, dan wordt het belang wel gewekt door uw directe stakeholders.

Consumenten laten zien door middel van stakingen en hun keuzes voor producten dat zij groener willen leven. Zo geven consumenten meer uit aan producten met een keurmerk en groeit het aandeel consumenten dat bereid is meer te betalen voor duurzame producten.

Dan logistieke werknemers, zij hebben met de huidige krapte op de arbeidsmarkt volop keus in werkgevers. Welzijn op de werkvloer speelt een belangrijke rol in deze keuze. De certificering van WELL richt zich op de combinatie van een groene werkomgeving met oog voor goede werkomstandigheden.

Ook gaat er snel regelgeving volgen gericht op duurzaamheid. Kiest u zelf niet voor duurzaam, dan gaat regelgeving u hiertoe zetten. Wees daarop voorbereid om zo gedwongen, onwenselijke keuzes te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan de ‘Green Deal ZES’ voor emissievrije levering in steden. Partijen van de Green Deal Zero Emission Stadslogistiek willen dat al in 2025 de stadskernen emissievrij worden beleverd.

Boost voor uw prestaties

Een duurzame supply chain biedt tegelijkertijd kansen voor een competitievere supply chain. Die kunt u niet laten liggen. Met de juiste duurzaamheidsstrategie realiseert u een verlaging van de kosten. Neem bijvoorbeeld de energiekosten van een distributiecentrum. Door het plaatsen van zonnepanelen kunt u uw energiekosten drastisch omlaag brengen.

Rhenus Logistics voert dit zelfs nog verder door en verdient aan de geplaatste zonnepanelen door de zonne-energie ook te verkopen aan de omgeving. Naast de keuze van alternatieve energie gaat het ook om het gebruik van energie. Kun je gebruikmaken van natuurlijk licht van buiten, het pand beter isoleren of elektrische apparaten langer uit laten? … … …

duurzame supply chainsMeer lezen?

Lees nu het complete interview digitaal>>

of

kies voor één van onze abonnementen >>

Dit artikel is eerder gepubliceerd in Supply Chain Magazine 5 – 2019.