Driekwart van bedrijven in supply chain en logistiek kampt met tekort aan arbeidskrachten

tekort aan arbeidskrachten

Maar liefst 76 procent van de supply chain- en logistieke bedrijven kampt met een tekort aan arbeidskrachten. 37 procent van hen geeft daarbij aan dat dit tekort hoog tot extreem hoog is. Dat blijkt uit onderzoek van softwareleverancier Descartes Systems Group onder 1000 supply chain- en logistiek leiders in Europa en Noord-Amerika.

Het tekort aan arbeidskrachten heeft een negatieve impact op verschillende supply chain- en logistieke activiteiten van bedrijven: transportactiviteiten (61%) en warehouse-activiteiten (56%) lijden er volgens de respondenten het meest onder, gevolgd door transportplanning (51%), voorraad- en distributieplanning (51%), klantenservice (42%) en demand planning (37%).

Hoewel transport- en warehouse-activiteiten zeer arbeidsintensief zijn, blijkt uit de bevindingen ook dat 55 procent van de supply chain- en logistiek leiders zegt dat kenniswerkers het moeilijkst te werven zijn. Zij worden ook belangrijker naarmate de supply chain- en logistieke activiteiten steeds meer technologisch ondersteund worden en dataverwerking van groter belang wordt.

Prestaties hoogseizoen negatief beïnvloed

Het tekort aan arbeidskrachten heeft ook een negatieve impact op de prestaties van bedrijven in het hoogseizoen (70%). Verder merken de respondenten op dat de prestaties van logistieke partners negatief worden beïnvloed door het tekort aan arbeidskrachten (64%). Ook heeft het tekort een negatieve impact op het serviceniveau van de klantenservice (58%).

‘Nu de economieën afkoelen en Covid beter beheersbaar is, is de algemene gedachte dat bedrijven de tekorten aan arbeidskrachten van de afgelopen jaren zouden zien verdwijnen. Dit lijkt echter niet het geval’, zegt Chris Jones, EVP Industry bij Descartes. Het onderzoek toont volgens hem dat supply chain- en logistieke bedrijven nog steeds moeite hebben de arbeidskrachten, kenniswerkers en leiders te krijgen die ze nodig hebben om te floreren.

‘Nu de bedrijfsprestaties worden bepaald door zowel de kwantiteit als de kwaliteit van het personeelsbestand, moeten supply chain- en logistiek leiders niet alleen hun strategieën voor werving en behoud heroverwegen, maar ook hoe technologie kan helpen de huidige en toekomstige uitdagingen op het gebied van personeelsbestand te verzachten’, aldus Jones.

Samenhangende bedrijfsprestaties

De onderzoeksresultaten laten ook zien dat de impact van het tekort aan arbeidskrachten afhankelijk is van onder meer de financiële prestaties, de groei, het door het management waargenomen belang van supply chain- en logistieke activiteiten, en het succes van programma’s voor het behoud van werknemers.

Er zijn volgens Descartes ook aanwijzingen dat bedrijfsprestaties met elkaar samenhangen. Daardoor kan de impact van het tekort aan arbeidskrachten worden verzacht als bedrijfsleiders het volledige potentieel van hun supply chain- en logistieke activiteiten begrijpen, en het belang van het behouden van werknemers voor de prestaties van de supply chain en de logistiek inzien.