Personeelsgebrek zorgt voor productieachterstanden

Steeds meer bedrijven ondervinden problemen met het opvullen van hun vacatures. Gevolg is dat achterstanden in de productie ontstaan. Inkoopvereniging Nevi maakt melding van bedrijven die al voor de derde maand op rij aangeven dat ze de gewenste productie daardoor niet kunnen realiseren. Dat bericht het FD van 2 februari 2017.

De aanhoudende groei van de Nederlandse economie kent ook een keerzijde. Steeds meer mensen vinden een baan in de verwerkende industrie, maar ondernemers hebben inmiddels ook moeilijkheden bij het vinden van geschikte werknemers. De vraag naar nieuw personeel is inmiddels gestegen tot het hoogste niveau in vijf jaar. Volgens de Nevi begint de industrie hier nu echt hinder van te ondervinden.

Ook cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek maken duidelijk dat de toegenomen vraag naar goederen in bijna alle sectoren van de Nederlandse economie voor personeelstekorten zorgt. In het laatste kwartaal van 2014 werd in de industrie door 4,5 procent melding gemaakt van een gebrek aan personeel; een percentage dat in het vierde kwartaal van 2016 was opgelopen tot 7,6 procent.

Vervoer en opslag

Vooral in de sector vervoer en opslag is het personeelstekort goed voelbaar, meldt het FD. Hier ging het van een tekort van 3 procent eind 2014 naar 12,5 procent in 2017. Bij de specialistische zakelijke dienstverlening gaat het om respectievelijk 6,0 en 12,0 procent. In de ict is er daadwerkelijk sprake van een probleem, met percentages van respectievelijk 10,8 en 20,2 procent.

De Nevi bestempelt het algehele beeld van de Nederlandse economie nog als heel gunstig. De inkoopvereniging meldde begin februari dat de inkoopmanagersindex in januari op 56,5 uitkwam. Dat is weliswaar een lagere score dan de 57,3 over de maand december, maar het is nog altijd ruim boven de grenswaarde van 50. Een score boven de 50 duidt op een uitbreiding van de activiteiten.