Chipfabrikant NXP kan vraag niet aan

NXP

De Nederlandse chipfabrikant NXP kan de vraag naar processors en geheugenchips niet aan, net nu de vraag de pan uitrijst van haar belangrijkste klanten, de autofabrikanten. Die klagen over productiestoringen nu ze de chips niet op tijd geleverd krijgen, te midden van de productietransformatie naar elektrische auto’s.

De verwachting is dat deze tekorten zich nog langere tijd laten voelen, want de productiecapaciteit is ‘de komende maanden uitverkocht’, zoals NXP in NRC Handelsblad laat weten. NXP leed intussen ook onder het extreme winterweer, medio februari, in Texas. Het moest twee chipfabrieken in Austin tijdelijk stilleggen.

Overigens is het verwijt van de auto-industrie wel betwistbaar: nadat de autoproductie tijdens de eerste lockdown stil kwam te liggen, cancelden autofabrikanten massaal hun chipbestellingen. Ze kwamen vervolgens in de problemen toen de autoverkopen sneller dan verwacht weer aantrokken.

Concernprognoses Volkswagen

Voor Volkswagen waren de problemen aanleiding de belangrijkste leveranciers te verwijten de concernprognoses over een snel herstel van de vraag naar auto’s niet serieus te hebben genomen. De Duitse autofabrikant sloeg in het voorjaar van 2020 namelijk al alarm over het dreigende tekort aan chips.

NXP fabriceert zelf ongeveer de helft van zijn chips en besteedt de andere helft uit bij gespecialiseerde bedrijven zoals GlobalFoundries, Samsung en TSMC.