Slimme samenwerking rond Joint Corridors

Joint Corridor

Dertien Off-RoadRunners van Breda University of Applied Sciences slaagden er de afgelopen maanden in om met belangrijke innovaties te komen op het gebied van internationaal transport en mobiliteit. Dit deden ze onder de vlag van Logistics Community Brabant, in opdracht van en in samenwerking met verschillende verladers en vervoerders binnen het programma NewWays Noord-Brabant en Lean & Green Off-Road. Een mooi voorbeeld is de opschaling van de Joint Corridor-transportroute Tilburg-Rzepin (Polen) van één naar zes treinen per week.

Op 31 januari werden tijdens de eerste LCB Kennis Navigator bij Tilburg University – één van de vier kennispartners van Logistics Community Brabant (LCB) – de resultaten en directe toepassingen voor bedrijven gepresenteerd. Uitgangspunt was de succesvolle opschaling van de gezamenlijke transportcorridor door onder andere Bostik Benelux, H. Essers, GVT en Samsung. Waar er tot voor kort helemaal geen trein reed, gaan er inmiddels drie treinen per week. De ambitie is om op korte termijn op te schalen naar wekelijks zes treinen. Dit is een jaarlijkse besparing van 30.000 vrachtwagenritten en 23 miljoen wegkilometers op één transportroute.

Het succes is mede te danken aan de Off-RoadRunners van Breda University of Applied Sciences. Zij presenteerden een drietal belangrijke innovaties die direct breed toepasbaar zijn op Joint Corridors. De eerste is Off-Modal: hiermee geven opdrachtgevers op een veilige en vertrouwde manier hun vervoerders meer ruimte om slimmere keuzes te kunnen maken bij de uitvoering van het transport. In de logistieke wereld wordt Off-Modal nu al als een interessante sprong gezien om te komen van klassiek multimodaal naar toekomstgericht synchromodaal transport. Door Gert-Jan Rombouts van Bostik Benelux werd deze middag de eerste Off-Modal-overeenkomst ondertekend.

E-Joint Corridor

Nog zo’n innovatie is de e-Joint Corridor, de voorbereiding en aftrap van een pilot die echt álle benodigde papieren vrachtdocumenten moet gaan digitaliseren. Dit gaat zorgen voor meer snelheid, efficiency en service in de vrachtafhandeling, onderlinge samenwerking en opschaling van Joint Corridors. Wannes Dockx (H. Essers), Wando Boevé (Topsector Logistiek), Martijn Leenknegt (Fresh Brains LCB), Hans Togtema (Collect + Go), Bart Timmerman (Bostik Benelux) en Aryan van Zoest (GVT) gaven gezamenlijk de aftrap voor deze pilot.

Tot slot is belangrijk onderzoek (Joint Corridor Promotion) gedaan naar de juiste aanpak om eenvoudig en snel nieuwe verladers en vervoerders tot een Joint Corridor te laten toetreden. Met deze aanpak werd ook Moonen Packaging verwelkomd als nieuwe deelnemer op de Joint Corridor Tilburg-Rzepin. Een panel met Wando Boevé (Topsector Logistiek), Albert Veenstra (Dinalog), Hanno Reeser (H. Essers) en Alex Matatula (Lean & Green/Connekt) becommentarieerde naderhand de toepasbaarheid. Veenstra: ‘Deze presentaties bewijzen dat wij de inzet van de Fresh Brains vanuit de onderzoeksinstituten moeten gebruiken om waardevolle innovaties in de logistiek te kunnen opschalen.’

Studenten

Joint CorridorHet initiatief voor de Off-RoadRunners is ontstaan uit een samenwerking tussen Lean & Green Off-Road en de KennisDC’s om studenten kennis te laten maken met Lean & Green Off-Road en de betrokken regionale actieprogramma’s waarin supply chain-innovatie (Synchromodaal Transport) en sociale innovatie (gedragsverandering) hand-in-hand gaan. De studenten helpen als Off-RoadRunners bedrijven bij het opstarten van nieuwe en het opschalen van bestaande Joint Corridors, maar ook bij het naadloos integreren van de gezamenlijke transportcorridors in de eigen bedrijfsprocessen.

Om dergelijke ontwikkelingen en innovaties meer ruimte te geven, tekenden Logistics Community Brabant, Lean & Green Off-Road/Connekt en Topsector Logistiek deze dag ook een overeenkomst. LCB zet voor de periode van één jaar extra middelen en studenten in om te werken aan een verdergaande opschaling van innovaties met NewWays Noord-Brabant. Hiermee geeft LCB een toepasbare invulling aan haar eigen kennisthema ‘Multimodaal’.