BSH: ‘Voor duurzaam ondernemen is de hele keten verantwoordelijk’

Kasper Westerveld

Voor witgoedproducent BSH Home Appliances is duurzaamheid geen holle frase: het bedrijf is al meer dan een decennium in de weer om zijn locaties, productie en transport te verduurzamen. Het zijn grote stappen naar het voldoen aan de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). In Nederland ligt de focus van de invulling daarvan op transport en bevoorrading. ‘Onze rol is vooral meedenken, met name op supply chain-niveau’, stelt Kasper Westerveld, Supply Chain Analyst bij BSH Nederland.

BSH heeft wereldwijd 39 fabrieken, waarvan ongeveer de helft in Europa staat. Van de zestien merken voert de producent van huishoudapparaten er vier in Nederland: te weten Bosch, Siemens, Neff en Gaggenau. 70 procent van de goederen die BSH aan Nederland levert, is afkomstig uit een centrale Europese pool van zeven eigen fabrieken in Duitsland en Polen. Samen produceren ze voor zeven landen. De overige 30 procent wordt ingekocht bij BSH-fabrieken in Turkije en Spanje.

‘Elk land is verantwoordelijk voor zijn eigen demand planning. Deze vraag wordt geconsolideerd en gealloceerd naar de verschillende fabrieken, die de producten vervolgens weer naar de verschillende landen uitleveren’, zegt Westerveld. In Nederland heeft het bedrijf geen fabrieken en geen eigen magazijn; de Nederlandse tak is puur een sales-, marketing- en serviceorganisatie.

Al jaren is BSH actief bezig met duurzaamheid en het zal het met ingang van 2024 moeten rapporteren volgens de Corporate Sustainability Reporting Directive. Het bedrijf streeft ernaar de CO2-uitstoot in de gehele levenscyclus van een product te verminderen. De target is 15 procent reductie in 2030 ten opzichte van 2018, inclusief de inkoop van goederen en transport en het gebruik van verkochte producten, oftewel Scope 3. Dit naast Scope 1 en Scope 2, die respectievelijk directe en indirecte emissies omvatten.

Sinds 2020 zijn alle BSH-locaties wereldwijd CO2-neutraal door 60 procent van de energiebronnen te vervangen door groene energie en de resterende 40 procent te compenseren via Gold Standard-gecertificeerde projecten in het buitenland. Ook heeft het bedrijf de energie-efficiëntie in de fabrieken, systemen en gebouwen verbeterd. … … …

Verder lezen?