Brexit-bottleneck

mierenhoop

De brexit is nog steeds geen realiteit, maar heeft ondertussen al wel zijn verstorende effect op de Britse en Nederlandse economie en hun supply chains. Hamsterwoede bij Britse bedrijven en burgers zorgt voor een recordhoogte in de export vanuit Nederland, en vervolgens voor een diepe implosie.

Een supply chain-topman van een bekende multinational vertelde me begin dit jaar dat zijn bedrijf 150 miljoen euro heeft uitgegeven voor het wijzigen van verpakkingen om maar zoveel mogelijk lokaal in Groot-Brittannië te kunnen produceren. Deze multinational én zijn concurrenten zullen de gemaakte kosten doorberekenen aan de retailers, waardoor Britse consumenten hun boodschappen in de supermarkten duurder zullen zien worden, ongeacht een zachte of een harde brexit.

Volgens de Universiteit van Leuven zal Nederland – na Groot-Brittannië en Ierland – economisch gezien de grootste impact ondervinden van de brexit. Bij een zachte brexit zullen in Nederland 18.600 banen verloren gaan, bij een harde brexit maar liefst 75.200 vanwege de dan geldende hoge import- en exporttarieven.

Of de brexit nu uiteindelijk wel of niet doorgaat, Groot-Brittannië zal tot op het bot verdeeld zijn. Wat mij is opgevallen, is dat de leden van de Britse regeringspartijen en de oppositie zover ik weet als enigen in de wereld recht tegenover elkaar zitten in het Britse Lagerhuis, The House of Commons. Dit is al sinds de 18e eeuw het geval. Deze kameropstelling leidt in mijn ogen automatisch tot polarisatie in de Britse politiek en daarmee ook onder de bevolking van Groot-Brittannië.

Goeroe Goldratt

De logistieke goeroe Eli Goldratt beschreef in zijn bedrijfsroman ‘Het is geen toeval’ dat partijen een probleem wél weten op te lossen als ze letterlijk aan dezelfde kant van de tafel gaan zitten. Hiervoor moeten ze het probleem weergeven in een Current Reality Tree, een schema van oorzaak-gevolgrelaties.

Het is de diepste overtuiging van Goldratt dat opponenten met dit schema de oorspronkelijke bottleneck van het probleem weten te achterhalen en zo gezamenlijk tot een oplossing kunnen komen. Visualisering van de probleemstelling is de sleutel voor het vinden van een oplossing. Maar voor de brexit is dat waarschijnlijk helaas te laat.

Martijn Lofvers, Chief Trendwatcher Supply Chain Media
martijn.lofvers@supplychainmedia.nl