Bakker Barendrecht zet AI in om verspilling van aardbeien te voorkomen

Bakker Barendrecht

De AI-gedreven scannertechnologie van OneThird wordt voortaan toegepast in de supply chain van Bakker Barendrecht, onderdeel van Greenyard en strategisch groenten- en fruitpartner van Albert Heijn. De technologie stelt Bakker Barendrecht in staat betrouwbare gegevens over houdbaarheidsvoorspellingen te verstrekken, consumenten de meest verse producten te bieden en voedselverspilling te voorkomen.

Foodtechbedrijf OneThird heeft als missie het jaarlijkse verlies van één derde van al het geproduceerde voedsel als gevolg van bederf aan te pakken. De scannertechnologie geeft Albert Heijn, Bakker Barendrecht en hun telers real-time informatie om de kwaliteit en exacte houdbaarheid van aardbeien beter in te schatten, zodat ze de houdbaarheidsdatum kunnen optimaliseren en ervoor kunnen kiezen slimmere logistieke acties te ondernemen. Het resultaat: perfect rijpe en verse aardbeien voor de consument.

Standaard houdbaarheidsdatum

De houdbaarheid van verse producten is doorgaans pas bekend op een moment dat het te laat is om hier nog actie op te ondernemen. OneThird combineert op Artificial Intelligence (AI) gebaseerde algoritmen met optische scanners om de resterende houdbaarheid van producten in de supply chain te bepalen en waardevolle inzichten te bieden. Op dit moment krijgen aardbeien een standaard houdbaarheidsdatum. Externe invloeden tijdens de groei, zoals het weer, variëren echter vaak en hebben invloed op de kwaliteit en houdbaarheid.

Rob Wessels, R&D Specialist bij Bakker: ‘In onze keten zijn we altijd op zoek naar mogelijkheden om de kwaliteit van onze versproducten nog verder te verbeteren. Ook willen we verspilling zo veel als mogelijk tegengaan. Elke schakel in ons netwerk draagt daaraan bij. De mogelijkheid om objectief en op elk moment de kwaliteit – zoals houdbaarheid – te kunnen monitoren, stelt ons in staat onze planning en logistiek nog beter te managen. Technologie helpt ons te sturen op de versheid van de producten en verspilling tegen te gaan.’

Voedselverspilling in cijfers

Aardbeien zijn een populaire fruitsoort – Europeanen eten tot 1,2 miljoen ton per jaar – maar zijn ook één van ’s werelds meest verspilde fruitsoorten. Alleen al in het Verenigd Koninkrijk wordt elk jaar voor meer dan £ 30 miljoen (€ 34,5 miljoen) aan aardbeien weggegooid. Hoewel een deel van de verspilling bij de telers plaatsvindt, levert bederf tijdens transport in de supply chain en in supermarkten een grote bijdrage.

De Verenigde Naties noemen voedselverspilling als een belangrijke uitdaging op het gebied van duurzame ontwikkeling. Tot één derde van het voedsel dat jaarlijks op de markt wordt gebracht, wordt verspild en kost naar schatting bijna € 1 biljoen. 40 procent daarvan bestaat uit verse producten. Bovendien schat een recent rapport van de VN dat in 2022 een kwart miljard mensen honger leden als gevolg van voedselschaarste, waardoor het voor bedrijven nog belangrijker wordt technologie toe te passen om voedselverspilling te minderen en uiteindelijk meer mensen te voeden.

Datagestuurde beslissingen

‘Het nemen van weloverwogen en datagestuurde beslissingen in de toeleveringsketen speelt een sleutelrol bij het aanpakken van productverlies als gevolg van bederf. We hebben samen hard gewerkt om technologie te creëren die helpt bij het aanpakken van deze aanhoudende wereldwijde uitdaging die rechtstreeks van invloed is op voedselschaarste’, aldus CEO en oprichter Marco Snikkers van OneThird, die laat weten trots te zijn dat dat de technologie nu geïnstalleerd is in de supply chain van Albert Heijn. ‘Daardoor krijgen haar klanten de meest verse aardbeien mogelijk, terwijl de toeleveringsketen voedselverspilling tegengaat. Een win-win!’

‘OneThird en Albert Heijn zijn beide stakeholders in Samen Tegen Voedselverspilling en het is goed te zien dat ze elkaar hierin gevonden hebben. Het missen van belangrijke data – zoals houdbaarheid – veroorzaakt nog steeds onnodige verspilling. Betere inzichten door de hele keten heen, van teler tot aan de winkel, zal bijdragen aan het voorkomen hiervan!’, meldt ook Toine Timmermans, directeur van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Bakker Barendrecht heeft de intentie de technologie van OneThird uiteindelijk ook uit te breiden naar andere voor bederf gevoelige groenten en fruitsoorten.