DekaMarkt bespaart 1 miljoen kg CO2 met maatregelen tegen voedselverspilling

DekaMarkt

Supermarktketen DekaMarkt heeft 1 miljoen kg CO2 bespaard door een samenwerking met Too Good To Go, de app die voedselverspilling tegengaat. Via het platform bieden alle 101 DekaMarkt-winkels dagelijks boxen aan met producten waarvan de THT- of TGT-datum nadert, maar die nog goed eetbaar zijn. Sinds de start van de samenwerking in 2018 zijn zo ruim 400.000 boxen gered.

In september 2018 sloeg DekaMarkt als eerste regionale supermarktketen de handen ineen met anti-voedselverspillingsapp Too Good To Go. In plaats van producten met een naderende THT- of TGT-datum aan het einde van de dag weg te gooien, worden ze verzameld in zogeheten Magic Boxen die voor een klein bedrag door de consument opgehaald kunnen worden.

Na een succesvolle pilot werd het aanbod in 2020 uitgebreid met Brood Boxen. Vier jaar sinds de start is een mijlpaal bereikt: door het redden van 400.000 boxen is 1 miljoen kg CO2 bespaard.

1070 vliegtickets naar New York

Duurzaam ondernemen staat al sinds de oprichting van DekaMarkt in 1941 hoog in het vaandel van het familiebedrijf. De samenwerking met Too Good To Go sluit dan ook naadloos aan op de doelstellingen van de supermarktketen.

Wouter Hummel, Formule Manager bij DekaMarkt: ‘We zijn ontzettend trots dat we, samen met onze klanten, 1 miljoen kg CO2-uitstoot hebben voorkomen door voedsel van de prullenbak te redden. Dat staat gelijk aan 1070 vliegtickets van Amsterdam naar New York. Niet alleen een enorme winst op milieuvlak; ook voor onze klanten is het een uitkomst om in deze tijd producten tegen een lagere prijs te kunnen aanschaffen.’

Donaties aan Voedselbank

De samenwerking met Too Good To Go is overigens niet de enige manier waarop DekaMarkt bijdraagt aan het tegengaan van voedselverspilling. Zo doneert de supermarktketen al een aantal jaren aan de Voedselbank, wordt het aantal koelingen met producten die over de datum dreigen te gaan en goedkoop aangeboden worden uitgebreid en is dit jaar een samenwerking gestart met de stichting Samen Tegen Voedselverspilling.

De komende tijd onderzoeken DekaMarkt en Too Good To Go manieren om het aanbod in boxen uit te breiden en hun gezamenlijke impact nog verder te vergroten. Het volgende doel van de supermarkt is om tijdens de Verspillingsvrije Week in september 500.000 boxen te hebben gered.