Atag wil snel 100% EPS-vrij verpakken

Atag

Atag Benelux wil in 2025 álle keukenapparatuur zonder Expanded Polystyrene (EPS) verpakken en distribueren. Hoewel piepschuimvrije verpakkingen nog niet verplicht zijn in Europa, wil de leverancier van keukenapparatuur en consumentenelektronica hierin vooroplopen en inspelen op de internationaal veranderende wet- en regelgeving. 

Momenteel krijgt 25 procent van de producten van het merk Atag een EPS-vrije verpakking. 80 procent van de inductiekookplaten met ingebouwde afzuiging, 65 procent van de afzuigkappen en 60 procent van de wijnklimaatkasten worden nu al milieuvriendelijk verpakt in Honeycomb-karton; stevig papier met een zeshoekige binnenstructuur.

Dubbele uitdaging

Er zijn twee uitdagingen waar de afdeling Research & Development van Atag zich nu op focust, zegt Jan van Os, Manager Innovatie & Duurzaamheid bij Atag. ‘We onderzoeken hoe we ook grotere producten, zoals koelkasten, veilig en duurzamer kunnen verpakken. Daarnaast moeten we over voldoende karton kunnen beschikken. Om die reden hebben we partnerschappen opgezet zodat we samen met onze partners kunnen zoeken naar de beste oplossingen.’

Het doel is om eind 2024 50 procent van de producten zonder piepschuim te verpakken en te vervoeren. Producten voor de Australische markt worden dan al 100 procent in papier verpakt, omdat apparaten lichter dan 45 kilogram hier per 1 juli 2025 verplicht EPS-vrij verpakt moeten zijn.