Ikea wil in 2030 volledig circulair zijn

Ikea

Ikea Nederland heeft de ambitie om binnen tien jaar volledig circulair te zijn. Dat houdt in dat alle producten van het woonwarenhuis straks gerecycled of hergebruikt worden. De aftrap van de nieuwe duurzaamheidsplannen startte alvast met de presentatie van een verantwoorde tassen- en matrassenlijn (foto), op de Dutch Design Week in Eindhoven.

Ikea is met vierhonderd filialen ’s werelds grootste woonwarenhuis en daardoor grootverbruiker van allerhande materialen. Zo worden ieder jaar ruim 40.000 zeecontainers vol goederen naar Nederland vervoerd. Daarvan eindigt een groot deel uiteindelijk ook bij de 579 miljoen kilo grofvuil die elk jaar wordt weggebracht, meldt het AD.

Het Zweedse bedrijf heeft sinds 2012 een duurzaamheidsprogramma. Zo wordt 100 procent van de energie die de winkels verbruiken duurzaam opgewekt met eigen zonnepanelen en windmolens. Verder wordt alle gebruikte katoen 100 procent ‘eerlijk’ geproduceerd en zal in 2020 ook alle polyester gerecycled worden.

Verantwoord hout

Daar komt bij dat het de bedoeling is dat álle hout volgend jaar voor 100 procent vanuit verantwoord beheer komt. ‘Dat is nogal wat, want vergis je niet: wij gebruiken ongeveer 1 procent van de wereldwijde houtproductie’, licht Alberic Pater, duurzaamheidsmanager bij Ikea Nederland, toe in het AD.

Ook nu zijn in de winkel  al gerecyclede producten te vinden, zoals een keuken van hergebruikt hout en petflessen, vloerkleden van gerecycled textiel en plantengieters van gerecycled plastic. En er is het voornemen om ingeleverde spijkerbroeken te gebruiken voor het opnieuw stofferen van de populaire bank Klippan.

Kringloopconcept in Eindhoven

Opmerkelijk is ook het kringloopconcept dat in het Ikea-filiaal in Eindhoven wordt toegepast. In de ‘koopjeshoek’ worden ingeleverde meubels tweedehands verkocht. In Amsterdam worden meubels ook voor minimaal twee jaar verhuurd, met als doel verlenging van de levensduur.

Volledige circulariteit in 2030 vereist echter veel meer dan dat, erkent Pater, die in de krant dan ook spreekt van ‘een hels karwei’.