Akkoord over schade: Ever Given nu snel vrijgegeven

Ever Given

De Japanse eigenaars van de Ever Given hebben een voorlopig akkoord bereikt met de Suez Canal Authority (SCA), uitbater van het kanaal, over een schadevergoeding. Dat meldt advocatenkantoor Stann Marine dat de eigenaren vertegenwoordigt. Het 400 meter lange containerschip blokkeerde in maart bijna een week lang het Suezkanaal. Na te zijn weggesleept, ligt het nu al die tijd al aan de ketting in het Grote Bittermeer, halverwege het kanaal. Daar zal het nu snel kunnen vertrekken.

Er was lange tijd een juridische strijd gaande tussen de Egyptische autoriteiten en scheepseigenaar Shoei Kisen Kaisha over de te betalen schadevergoeding. SCA eiste in eerste instantie een bedrag van 900 miljoen dollar. Een bedrag dat de scheepseigenaar en zijn verzekeraar veel te hoog vonden.

Omdat de partijen er samen niet uitkwamen, ging de SCA over tot beslaglegging op de Ever Given. Ook een eis van 550 miljoen dollar werd door de scheepseigenaar en de verzekeraar niet gehonoreerd. Zij kwamen met een tegenbod van 150 miljoen dollar. Het definitieve bedrag dat betaald gaat worden, is niet bekendgemaakt.

Dat er nu een voorlopig akkoord is, is goed nieuws voor de eigenaren van de lading aan boord van de Ever Given. Het schip, dat onderweg was naar Rotterdam, heeft vermoedelijk ruim 10.000 containers aan boord. Wanneer de eigenaren hun lading echt in ontvangst kunnen nemen, is echter nog onduidelijk.

Averij-grosse

Reden daarvoor is dat Shoei Kisen Kaisha zich beroept op ‘averij-grosse’. Dat houdt in dat de kosten die gemaakt worden voor de redding van schip en lading gemeenschappelijk opgehoest moeten worden. Het te betalen bedrag zal afhangen van de hoogte van de bergingskosten en van de ladingwaarde.

Eigenaren krijgen hun lading pas terug als ze het verschuldigde bedrag hebben betaald of een zekerheidsstelling van een verzekeraar hebben. Omdat veel bedrijven echter niet verzekerd zijn, bestaat bij expediteurs de vrees dat een aantal van hen de lading niet zal ophalen als de kosten te hoog uitvallen.

Verbreding Suezkanaal

Overigens meldt de Suez Canal Authority dat het Suezkanaal op twee plekken wordt aangepast, zo ook het deel van de vaarweg waar de Ever Given vast kwam te liggen. Ter plekke wordt de vaarweg over een lengte van 30 kilometer met 40 meter verbreed en 2.40 meter verdiept.