67% bedrijven verhoogt IT-uitgaven supply chain en logistiek

IT-uitgaven supply chain en logistiek

Maar liefst 67 procent van de bedrijven in de Benelux is van plan de komende twee jaar méér geld te steken in supply chain en logistiek. Investeringen richten zich met name op een warehouse managementsysteem (25%) en tracking van transport (24%). De belangrijkste redenen voor de innovaties zijn het verbeteren van de betrouwbaarheid (45%) en het verlagen van de kosten (33%), blijkt uit onderzoek van Descartes.

Het onderzoek van de softwareleverancier richtte zich op het verband tussen innovatie en zakelijk succes: wat innovatie in de supply chain en logistiek stimuleert, hoe innovatie bedrijven naar verwachting ten goede zal komen, en welke obstakels het tempo van innovatie en investeringen in innovatie remmen. Ook is onderzocht waar innovatie in de supply chain en de logistiek het sterkst en het zwakst wordt geacht, in welke mate belangrijke innovatieve technologieën in de supply chain en de logistiek worden ingezet en op welke gebieden de innovatie nu en in de toekomst gericht is.

Innovatietempo flink versneld

Waar 52 procent van de bedrijven uit de Benelux zijn innovatietempo met betrekking tot supply chain en logistiek de afgelopen twee jaar al flink heeft versneld, is 67 procent nu dus van plan de investeringen op dit gebied de komende tijd te verhogen. Verder toont het onderzoek aan dat bedrijven in de Benelux zich wat digitalisering betreft vooral richten op order fulfilment (53%), transportprocessen (49%) en distributie (48%). Daarnaast heeft 77 procent van de bedrijven data-analyse volledig of gedeeltelijk geïmplementeerd in hun supply chain en logistieke processen, meldt Descartes.

ESG-strategie

In totaal 46 procent van de bedrijven blijkt ook een Environmental, Social en Governance (ESG)-strategie te hebben gedefinieerd, maar slechts 21 procent heeft hiervoor ook een actieplan en financiering. Verder zet 69 procent van de bedrijven elektrische voertuigen in en gebruikt meer dan de helft Internet of Things (IoT)-apparaten voor locatie- en conditie-tracking (beide 53%). Bijna driekwart gebruikt bovendien geavanceerde volgapparatuur voor zijn vrachtwagenladingen (71%) en meer dan de helft doet dat ook voor zijn koerierdiensten en wagenpark (beide 59%).

De noodzaak van innovatie

‘Het recente verleden heeft duidelijk gemaakt dat supply chain-prestaties bedrijven kunnen maken of breken. De noodzaak om supply chain en logistieke operaties te innoveren, is naar de voorgrond van de agenda van veel C-suites verschoven’, meldt Chris Jones, EVP Industry and Services bij Descartes. ‘Het onderzoek toont aan dat, hoewel de inspanningen op het gebied van innovatie in de supply chain en logistiek versnellen, veel bedrijven relatief vroeg zijn in hun innovatietraject op gebieden zoals digitalisering en vooral in het gebruik van geavanceerde computertechnologieën zoals machine learning.’