Vion Food neemt Friese slachterij in gebruik

Vion

Vion Food heeft in Leeuwarden een nieuwe runderslachterij in gebruik genomen. De Brabantse vleesverwerker wil er de productie stapsgewijs opschroeven naar een capaciteit van 2500 runderen per week.

Het bedrijf, in Europa een van de grootste in zijn soort, investeerde in totaal bijna 20 miljoen euro in de EU-gecertificeerde slachterij die voldoet aan de laatste dierenwelzijns- en milieucriteria. Vion wil ter plekke de regionale vleesproductie stimuleren. Zo’n vijfhonderd veehouders doen daarom mee aan het programma Waddenrund. Dieren moeten hierbij minimaal 120 dagen lang zes uur per dag geweid worden. Ook mogen de boerderijen maximaal 25 kilometer landinwaarts liggen vanaf de kust van de Waddenzee. Door de geringe afstand van slachterij naar boerderij is zo een korte transportduur gewaarborgd.

Kortere productieketens

In Leeuwarden slacht Vion behalve het waddenrund ook biologische runderen. Het concern wil op die manier inspelen op de toenemende vraag naar dit type rundvlees. ‘Wij streven naar een verdere verbetering van kortere productieketens voor de markt en richten ons daarbij op de thema’s transparantie en voedselveiligheid bij de hoogste kwaliteit’, meldt Bernd Stange, COO Beef bij Vion. ‘Wij versterken door de locatie in Leeuwarden niet alleen onze marktpositie voor rundvlees, maar bouwen onze positie als een van de toonaangevende rundvleesproducenten van Europa verder uit.’