Plus krijgt gesloten keten voor varkensvlees

Plus

Het varkensvlees in de schappen van de Plus-supermarkten komt voortaan uit een eigen, gesloten keten. Het concern gaat daarvoor samenwerken met veertien Nederlandse varkenshouders. Ook Vion Food Group, een internationaal opererend Nederlands bedrijf met slachterijen en vleesverwerkende bedrijven voor met name varkens- en rundvlees, is bij het initiatief betrokken.

De samenwerking van Plus, varkenshouders en Vion moet leiden tot meer transparantie over de herkomst van het vlees. Waar voorheen vlees vanuit diverse stromen in Nederland en in mindere mate uit Europa ingekocht werd, kiest Plus er nu voor om varkens uit de eigen keten in hun geheel te verwaarden, op een manier dat er zo min mogelijk varkens nodig zijn om aan de klantvraag te voldoen.

Door de beperkte schaalgrootte kan de supermarkt samen met ketenpartner Vion en de uit de Good Farming Star-keten geselecteerde varkenshouders al op korte termijn nieuwe stappen zetten op het gebied van smaak en het verder verbeteren van dierenwelzijn. Ook het verlagen van de milieu-impact van varkensvlees is speerpunt binnen de keten. Dit met als doel nog lekkerder en verantwoorder vlees aan te kunnen bieden.

‘Ken de Keten’-aanpak van Plus

Met de keuze voor een gesloten keten wordt de communicatie tussen leverancier, varkenshouder en afnemer eenvoudiger. De stap maakt onderdeel uit van de zogeheten ‘Ken de Keten’-aanpak van het concern. In eerste instantie gaat het om 2800 geslachte varkens per week; een aantal dat op termijn opgeschaald kan worden naar 5000. Vanaf half oktober start Plus de verkoop van varkensvlees uit de eigen keten.