Trendvisie BLMC: ‘De supply chain-directeur is bijna een soort klusjesman geworden’

Trend interview BLMC Jeroen Both

Veel bedrijven zijn vooral bezig met het blussen van brandjes in de supply chain, waardoor ze niet toekomen aan strategische keuzes om de keten efficiënter te maken en meer klantwaarde te creëren. Met name bij middelgrote bedrijven staat dit transformatie in de weg.

‘Wat wij in de praktijk zien, is dat de druk op de supply chain toe blijft nemen’, zegt director Jeroen Both van advies- en realisatiebureau BLMC. ‘We hebben de coronaperiode weliswaar achter de rug, maar de frequentie en intensiteit van disrupties is niet afgenomen. Kijk alleen al naar de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Ook heeft iedereen te maken met langetermijnontwikkelingen zoals een dreigende recessie, voortdurend stijgende loonkosten, technologische ontwikkelingen en klimaatverandering. Daar moet de supply chain strategisch op inspelen. We zien bij veel bedrijven dat ze de neiging hebben om zich vooral te richten op het blussen van brandjes. De supply chain-directeur is bijna een soort klusjesman geworden.’

Mkb motor economie

Het gat tussen de grote ondernemingen, de multinationals dus, en het midden- en kleinbedrijf (mkb) wordt volgens hem steeds groter. ‘Maar dat midden- en kleinbedrijf is wel de grootste groep, en is voor onze economie enorm belangrijk. Bovendien liggen er juist voor deze bedrijven kansen; ze zijn misschien niet de grootste of de sterkste, maar zijn van nature wel wendbaarder dan de grotere corporates.’ Over de hele linie stijgt de supply chain-volwassenheid, blijkt uit de Nationale Supply Chain Monitor. De score daarin ging in de periode van 2015 tot 2022 van 2,8 naar 3,2 op een schaal van 5. Maar supply chain excellence begint op niveau 4, dus er is ook nog veel te verbeteren.

Both vervolgt: ‘Als je voortdurend bezig bent met lopende zaken, zie je de grote lijnen niet. Er wordt bijvoorbeeld al jaren gesproken over het belang van end-to-end transparantie, en terecht. Als je de hele keten overziet, kun je snel op ontwikkelingen inspelen. De realiteit is dat er nog steeds forse gaten in zitten. Ik kom bedrijven tegen die geen goed zicht hebben op hun tier 1 suppliers, laat staan op tier 2 of tier 3. Dus we praten wel over supply chain-transparantie, maar de praktijk is weerbarstiger.’

Download de Trendvisie BLMC: ‘De supply chain-directeur is bijna een soort klusjesman geworden’

Vul hieronder je gegevens in en ontvang direct de hele Trendvisie BLMC: ‘De supply chain-directeur is bijna een soort klusjesman geworden’ in je mailbox.

Alle trendvisies van Supply Chain Magazine vind je hier.