Transporteur wil nieuwe binnenhaven bij Doesburg

Rotra

De Doesburgse transporteur Rotra is van plan een bedrijvenpark en een nieuwe binnenhaven te bouwen aan de rand van deze Gelderse Hanzestad. Voor realisatie van de plannen trekt het bedrijf op met het naastgelegen maakbedrijf Ubbink, dat de productie wil uitbreiden. De gemeente Doesburg heeft inmiddels een intentieverklaring voor het ‘Logistiek Ecopark IJsselvallei’ getekend, meldt het FD.

Het bedrijvenpark – met een omvang van 21 hectare – moet gerealiseerd worden achter de huidige, aan elkaar grenzende bedrijfsterreinen van Rotra en Ubbink. Volgens Rotra-directeur Machiel Roelofsen kan zijn bedrijf met dit project weer twintig jaar vooruit. Bij Ubbink en Rotra werken samen meer dan duizend mensen.

Als alle vergunningen verleend zijn en het bestemmingsplan aangepast is, kunnen de bouwwerkzaamheden van start gaan. Wel zijn er zijn bezwaren ingediend tegen het plan, omdat een deel van de bestaande waterverbinding – een dode arm van de IJssel – moeten worden gedempt of overspannen.

De IJssel verbindt Doesburg met de haven van Rotterdam en het Duitse achterland. Met de nieuwe containerterminal wil Rotra klanten uit de regio die containers van de Rotterdamse haven naar Gelderland willen vervoeren, een aantrekkelijk alternatief bieden. ‘Met ons schip is transport per container schoner en veiliger dan over de weg’, aldus Roelofsen.

Charterschip voor ophalen containers

De logistiek dienstverlener gebruikt momenteel een charterschip om twee tot drie keer per week containers van klanten op te halen in Rotterdam. Die worden vervolgens tijdelijk opgeslagen op het terrein van de binnenhaven in Doesburg. Volgens Roelofsen is dat veel goedkoper dan de opslag in Rotterdam.

Het bedrijvenpark en de uitbreiding van de binnenhaven leveren volgens de initiatiefnemers honderden arbeidsplaatsen op. Daarnaast leidt het project tot een afname van het aantal vrachtwagens op de weg. Het kostenplaatje van Logistiek Ecopark IJsselvallei is nog onduidelijk en hangt mede af van de uiteindelijke opzet van het park.

Bron: FD