Tariq Farooq (Sanofi) voert Top 28 Supply Chain Executives Europe 2021 aan

Tariq Farooq

Tariq Farooq, SVP Global Supply Chain bij Sanofi in Genève (Zwitserland), is de nummer 1 in de nieuwe editie van de Top 28 Supply Chain Executives in Europa. Farooq klom in de ranglijst van de 26e plaats in 2019 naar de vierde plaats in 2020 en nu dus naar de koppositie in 2021.

Voor de editie van dit jaar hebben Supply Chain Media, KPMG en Inspired-Search de top van de Europese executives gescand en een longlist samengesteld van 65 supply chain executives die woonachtig zijn en leidinggeven in Europa. Al deze executives hebben ofwel wereldwijde verantwoordelijkheid ofwel verantwoordelijkheid binnen de Europese of EMEA-regio’s.

De methodologie voor de Top 28 is gebaseerd op een analyse van gepubliceerde bedrijfsgegevens en financiële rapporten, in combinatie met peer voting en een executive survey om de verantwoordelijkheid, span of control en impact binnen hun organisaties te bepalen. De rangschikking is gebaseerd op vier kwadranten: 1) Financial Results, 2) Personal Responsibility, 3) Personal Visibility, en 4) Peer Voting. Het eerste en tweede kwadrant hebben elk een weging van 30 procent, en het derde en vierde kwadrant tellen ieder voor 20 procent. De scores per kwadrant worden geïndexeerd volgens de wegingsfactor om tot een totale eindscore te komen.

Tariq Farooq, SVP Global Supply Chain bij Sanofi

Farooq is sinds april 2017 Senior Vice President Global Supply Chain bij Sanofi, gevestigd in Genève, Zwitserland. Hij was daarvoor werkzaam als VP Global Manufacturing en EMEA Operations bij Danone, waar hij zeven jaar in dienst was. Zijn indrukwekkende vooruitgang van een 26e plaats in 2019 naar een vierde plaats in 2020 en vervolgens de koppositie dit jaar is het resultaat van een combinatie van stemmen van collega’s, verantwoordelijkheid, reikwijdte en bedrijfssucces.

Farooq omschreef zichzelf in het Europese kwartaalblad Supply Chain Movement als ‘van nature nieuwsgierig en gedreven om te leren, samen te werken en een verschil te maken’. Hij is momenteel verantwoordelijk voor de wereldwijde supply chain in een diverse Pharma & Biotech business van $35 miljard. In de afgelopen vier jaar transformeerde het bedrijf de supply chain en boekte resultaten op het vlak van performance, tempo van productlanceringen, klantenbinding en -tevredenheid en, uiteindelijk,  op omzet en nettoresultaat, aldus Farooq. ‘Het afgelopen jaar hebben we onze veerkracht getoond door patiënten en klanten te blijven bedienen, ondanks alle uitdagingen, wat de waardering voor de supply chain binnen het bedrijf nog verder heeft verhoogd.’

Op de vraag hoe Covid-19 het tempo van productinnovatie heeft veranderd, antwoordt hij: ‘Dingen veranderen snel; we hebben net gezien dat de ontwikkeling van vaccins van tien jaar naar tien maanden is gegaan. De manier waarop farmaceutische bedrijven en bedrijven in de gezondheidszorg op de pandemie hebben gereageerd, is fenomenaal geweest. De geest is uit de fles. De vraag die voor ons ligt, is hoe we aan deze nieuwe verwachting van een snelle marktintroductie kunnen voldoen.’

Farooq noemt ook de samenwerking binnen de sector ‘fenomenaal’. ‘Sanofi werkt bijvoorbeeld samen met GSK en Translate Bio aan de ontwikkeling van twee verschillende Covid-19-vaccins. En, zoals onlangs aangekondigd, werken we samen met Pfizer/BioNTech om honderd miljoen doses Covid-19-vaccin te produceren in onze faciliteiten in Frankfurt. Het is geweldig om dit niveau van samenwerking tussen concurrenten te zien, aangezien we allemaal samenwerken ten dienste van patiënten en de mensheid.’ Dit onderstreept ook de wendbaarheid van het bedrijf.

Top 28 Supply Chain Executives in Europa 2021 (2020)

1 (4) Tariq Farooq, Senior Vice President Global Supply Chain, Sanofi
2 (-) Sami Naffakh, Chief Supply Officer, Reckitt
3 (13) Gustavo Burger, Senior Vice President Operations, EMEA, APAC & LATAM, Kraft Heinz
4 (23) Ewan Andrew, President, Global Supply and Procurement & Chief Sustainability Officer, Diageo
5 (-) Ivanka Janssen, Chief Supply Chain Officer, Executive Vice President, Philips
6 (2) David Prinselaar, Chief Manufacturing Officer, AkzoNobel
7 (24) Fares Sayegh, Senior Vice President Supply Chain Europe, Procter & Gamble
8 (18) Emer Cunningham, Vice President Internal Medicine Global Supply Chain, Pfizer
9 (7) Vineet Khanna, Senior Vice President Global Head of Supply Chain, Nestlé
10 (-) Silke Maurer, Chief Operating Officer, BSH
11 (-) Magne Setnes, Chief Supply Chain Officer, Heineken
12 (10) Harald Emberger, Head of Supply Chain, Beiersdorf
13 (3) Francesca Gamboni, Senior Vice President Supply Chain, Stellantis
14 (9) Regis Simard, President Pharmaceutical Supply Chain, GSK
15 (12) Sikko Zoer, Vice President Global Supply Chain, Distribution and Logistics, Medtronic
16 (27) Isabelle Conrot, Head of Global Logistics & Supply Chain Operations, Roche
17 (15) Paul Campbell, Senior Vice President Supply Chain Europe, PepsiCo
18 (17) Thomas Panzer, Sr. Vice President Head Supply Chain Management Pharmaceuticals, Bayer
19 (-) Padraig Healy, Vice President Supply Chain, Nokia
20 (-) Stephan Gotthardt, Senior Vice President Europe Supply Chain, Teva
21 (-) Martin Shankland, Executive Board Member, Global Operations, Adidas
22 (22) Frederic Brut, Head of Supply Chain EEMEA & APAC, MSD
23 (-) Peter Puype, Global Head of Supply Chain, Biogen
24 (28) Volker Schmitz, Vice President, Head of EMEA Supply Chain, HP
25 (-) Richard Oosterhoff, Senior Vice President DSM Operations & Responsible Care, Royal DSM
26 (16) Ralf Busche, Senior Vice President European Site Logistics, BASF
27 (-) Stéphanie Rott, Supply Chain and Manufacturing Group Director, LVMH
28 (-) Bruce Edwards, Vice President Supply Chain EMEA, Kellogg Company

Hall of Fame

Marc Engel, Chief Supply Chain Officer bij Unilever, is de eerste persoon met een plek in onze Hall of Fame als erkenning voor het feit dat hij twee jaar op rij (2017 en 2018) werd uitgeroepen tot de nummer 1 executive. Eveneens toegetreden tot onze Hall of Fame van Supply Chain Executives in Europa is Carsten Rasmussen, Chief Operating Officer bij LEGO Group. Rasmussen was de winnaar van de editie 2019. En ook de aanvoerder van de lijst in 2020, Dirk Holbach, Corporate Senior Vice President en Chief Supply Chain Officer bij Henkel, heeft nu een plek verworven in de Hall of Fame.

Download hier het volledige overzicht van de Top 28 Supply Chain Executives Europe 2021 >>