Roep om modernisering IT-infrastructuur warehouse-operaties

warehouse-operaties

Maar liefst 97 procent van de supply chain professionals is van mening dat de IT-infrastructuur van hun warehouse-activiteiten aan modernisering toe is. Dat blijkt uit het ‘2024 State of Warehouse Operations’-onderzoek van Manhattan Associates. Hiervoor werden 2000 supply chain professionals, in onder andere Nederland en België, gevraagd naar de huidige uitdagingen en de belangrijkste kansen voor de sector. 

In het onderzoek geeft 84 procent van de respondenten ook aan problemen te hebben met het behoud van personeel. 73 procent constateert bovendien dat de hoeveelheid goederen die de magazijnen in- en uitgingen de afgelopen twaalf maanden is toegenomen, waardoor de problemen waarmee ze al te maken hadden nog verder verergerden.

Toch zijn supply chain professionals ook hoopvol over de toekomst: ze verwachten dat generatieve AI (75%) en robotica (72%) een positieve rol zullen spelen bij het verbeteren van de arbeidstaken en -tevredenheid. Bijvoorbeeld door het verminderen van handmatige handelingen, door het stroomlijnen van workflows en het terugdringen van papierwerk.

Terwijl organisaties zoeken naar manieren om hun activiteiten te vereenvoudigen, aan de toegenomen vraag te voldoen en de ervaringen van hun personeel te verbeteren, is voortdurende innovatie van de supply chain nodig om opkomende risico’s aan te pakken en tegelijkertijd volledig te profiteren van nieuwe kansen, aldus het onderzoek.

Warehouse-operaties steeds uitdagender

Omdat warehouse-operaties steeds uitdagender worden, is het volgens het rapport belangrijk ervoor te zorgen dat medewerkers zich gehoord, betrokken en gewaardeerd voelen. Een flink aantal respondenten vindt dat personeelgerelateerde uitdagingen, waaronder het werven/opleiden van werknemers voor de korte termijn (41%) en het garanderen van de productiviteit (40%), de afgelopen twaalf maanden fors zijn toegenomen.

Daarnaast benadrukt 28 procent van de ondervraagde respondenten dat verouderde IT-hardware en -software de meest dringende uitdaging is waarmee ze momenteel worden geconfronteerd. Voor bijna één op de drie ondervraagde bedrijven zorgt dat voor een aanzienlijke fiscale en technologische belemmering.

Verder meldt 26 procent van de respondenten moeite te hebben met het beheren van bestellingen via verschillende kanalen; 23 procent zegt het moeilijk te vinden om aan de hogere klantverwachtingen op het gebied van doorlooptijden te voldoen.

Cruciaal voor het concurrentievermogen

‘Warehouses vormen het hart van een uniforme supply chain en het centrum van het fulfilment-universum. Het aanpakken van de uitdagingen die in het rapport worden benadrukt, is cruciaal voor het concurrentievermogen en het succes van bedrijven op de lange termijn’, stelt Henri Seroux, senior vicepresident EMEA bij Manhattan Associates.

‘De bevindingen onderstrepen het belang van het vooruitkijken en het blijven integreren van nieuwe technologieën om supply chains toekomstbestendig te maken. Uiteindelijk zorgt een meer uniforme supply chain-strategie voor efficiëntie. Die zorgt op zijn beurt weer voor duurzaamheid, zowel wat economie als milieu betreft. En dat kan alleen maar goed zijn voor de winst-en-verliesrekening én de planeet’, aldus Seroux.