Gartner tackelt drie GenAI-misvattingen die van invloed zijn op supply chain-talent

GenAI-misvattingen

Chief supply chain officers (CSCO’s) zijn misschien wat te optimistisch over het potentieel van generatieve AI (GenAI), en deze misvattingen kunnen een negatieve impact hebben op hun talentstrategieën. Dat stelt analistenbureau Gartner. Opvallend, omdat 64 procent van de supply chains dit jaar GenAI gaat implementeren. Het is volgens Gartner voor CSCO’s echter nog niet te laat om de nodige koerscorrecties door te voeren.

Gartner analyseerde voor het onderzoek cross-functionele data verzameld in november 2023 onder 822 business executives die betrokken waren bij de GenAI-strategie van hun bedrijf. Van hen kwamen er 112 uit supply chain. Uit de gegevens kwam naar voren dat van alle bedrijfsfuncties executives juist in supply chain in 2025 het grootste aantal personeelsreducties voorzien door de opkomst van GenAI.

‘GenAI zou een kans moeten zijn voor CSCO’s om veel van hun talentaspiraties waar te maken, waaronder het vrijmaken van hun teams voor werk van hogere waarde en het aantrekken van technisch toptalent’, meldt Sam Berndt, Senior Research Director bij Gartner. ‘Uit onze data blijkt echter dat er een reëel risico bestaat dat veel CSCO’s GenAI zullen gebruiken om te investeren in waardeloze aannames die al hebben geleid tot een tekort aan talent, burn-out en retentieproblemen voor de functie.’

Misvatting 1: arbeidskostenbesparingen en efficiëntie

Gartner’s analyse van de onderzoeksgegevens leverde drie misvattingen over GenAI op die volgens het analistenbureau binnen afzienbare tijd een negatieve impact zullen hebben op supply chain-talent als CSCO’s er niet in slagen om koerscorrecties aan te brengen.

Misvatting 1 is volgens Gartner dat GenAI vooral over arbeidskostenbesparingen en efficiëntie gaat. Een te grote nadruk op arbeidskostenbesparingen is volgens Gartner niet alleen onrealistisch, maar dreigt ook het personeel van een bedrijf te vervreemden omdat ze hun vooruitzichten op een langdurige carrière in de sector zien afnemen. In plaats van zich primair te richten op kostenreductie, zouden CSCO’s de nadruk moeten leggen op het vermogen van GenAI om nieuwe productiviteitsniveaus te ontsluiten.

‘Werknemers die toegang krijgen tot GenAI tools ervaren al snel een breed scala aan voordelen, van verbeterde besluitvorming tot betere ontwikkeling van vaardigheden’, aldus Berndt. ‘GenAI wordt dan ondersteunend voor retentie, omdat het de werknemerservaring verbetert en het bedrijf de bijbehorende productiviteitsvoordelen ervaart.’

Misvatting 2: carrièrekansen jonge medewerkers

Als tweede misvatting noemt Gartner dat GenAI medewerkers die aan het begin van hun carrière staan, bedreigt. Supply chain-leiders geven aan dat het grootste deel van de inkrimping van het personeelsbestand ten koste zou gaan van deze groep werknemers. Voor een functie die al worstelt met het aantrekken en werven van nieuw talent, zal deze aanname het volgens het analistenbureau alleen maar moeilijker maken om talentenpijplijnen te vullen en te onderhouden.

‘In plaats van GenAI te zien als een bedreiging voor medewerkers op instapniveau, kunnen CSCO’s hun gebruik van de technologie aanprijzen als een effectief wervingsinstrument’, licht Berndt toe. ‘Het gebruik en de toegankelijkheid van GenAI kan een krachtig wervingsinstrument zijn voor jongere generaties die het werken met de technologie zien als een arbeidsvoordeel.’

Misvatting 3: toekomstige baanzekerheid

Misvatting 3 is volgens Gartner dat GenAI ingrijpt in de levens van werknemers. Supply chain-organisaties hebben volgens de analisten traag gecommuniceerd over de impact van GenAI op het personeelsbestand. Zonder deze communicatie vullen werknemers de leegte op met hun eigen informatiebronnen, speculaties en zorgen over toekomstige baanzekerheid.

‘Zelfs een sceptische CSCO met minimale plannen voor GenAI zou duidelijk moeten communiceren over de plannen van het bedrijf voor de technologie en hoe deze de toekomst van werk zal beïnvloeden’, aldus Berndt. ‘Medewerkers trekken er al conclusies over die vrijwel zeker negatiever zijn dan hetgeen CSCO’s zouden willen.’

Toekomst van werk

Hoe de invloed van GenAI op de vormgeving van supply chains uiteindelijk uitpakt, zal de toekomst uitwijzen. CSCO’s kunnen volgens Gartner echter nu al stappen zetten om de impact op hun bedrijven te helpen vormgeven. In de eerste plaats moeten ze duidelijk en regelmatig communiceren over GenAI binnen het bedrijf. Daarnaast zouden ze het gesprek over GenAI vorm moeten geven door ermee te experimenteren.

Daarnaast is het volgens Gartner belangrijk dat CSCO’s GenAI niet alleen behandelen als een nieuwe technologie, maar ook als een verschuiving naar de toekomst van werk. Op die manier kan het vroege enthousiasme over de technologie gebruikt worden om bewustzijn op te bouwen rond basisvaardigheden en -gedrag van GenAI. Bijvoorbeeld over hoe je prompts ontwikkelt en verbetert, aldus Gartner.

GenAI-misvattingen