Rituals wint Nederlandse Logistiekprijs 2023

Rituals

Rituals Cosmetics heeft voor zijn ‘buitengewone prestaties’ op het gebied van supply chain management de Nederlandse Logistiekprijs 2023 toegekend gekregen. De onderscheiding is een blijk van erkenning van de Vereniging Logistiek Management (vLm) voor de cruciale rol die Rituals’ supply chain speelt in de spectaculaire groei van het bedrijf sinds de oprichting in 2000.

De prijsuitreiking vond plaats op 25 oktober in Kasteel Maurick in Vught en werd bijgewoond door leiders en experts uit de logistieke sector. De vLm reikt de Nederlandse Logistiekprijs jaarlijks uit om uitzonderlijke prestaties in de sector te belonen. De prijs stimuleert zo innovatie en professionalisering in de logistiek in Nederland en erkent bedrijven die een voorbeeldfunctie vervullen.

Supply chain als drijvende kracht

Het is Rituals gelukt de supply chain om te vormen tot een strategische, drijvende kracht achter zijn expansie en groei. Met een jaarlijkse omzetgroei van €300 miljoen en vestigingen in meer dan 36 landen, heeft het bedrijf volgens de jury bewezen dat supply chain management de sleutel is tot succes. Rituals opent gemiddeld elke week ergens ter wereld vier nieuwe winkels. De visie van het bedrijf is dat supply chain nooit een belemmering mag vormen voor groei.

De onderscheidende principes van Rituals omvatten een langetermijnvisie op groei en robuustheid, samenwerking met leveranciers, gebruik van dual sourcing en geavanceerde automatisering. De organisatie richt zich daarnaast ook op het aantrekken en ontwikkelen van jong talent. Daarnaast is ze toegewijd aan maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid, blijkt uit het juryrapport.

Model voor andere spelers

‘Rituals heeft bewezen dat logistiek een strategische enabler kan zijn voor een bedrijf. Z’n benadering van supply chain heeft gediend als een model voor andere spelers in de markt’, aldus juryvoorzitter Prof. dr. Jos van Hillegersberg. Het cosmeticabedrijf verdiende de Nederlandse Logistiekprijs door zich te richten op innovatie, klantgerichtheid, kosteneffectiviteit, aandacht voor mensen en bewezen implementatie van logistieke verbeteringen.

Rituals is volgens de jury niet alleen een voorbeeld voor Nederland, maar ook voor de wereldwijde logistieke gemeenschap. Eerdere winnaars van de Nederlandse Logistiekprijs zijn onder meer Grolsch, Wehkamp, IBM en Picnic.