Project Circulaire Fabrieken zoekt hulp van innovatieve bedrijven voor Challenge Week

Circulaire Fabrieken

Circulaire Fabrieken, een project van KplusV, Saxion en VNO-NCW Midden, organiseert van 20 tot en met 24 maart voor de derde keer een Challenge Week. Ondernemingen met een concreet circulair vraagstuk worden hierbij in contact gebracht met bedrijven die met innovatieve ideeën of producten kunnen bijdragen aan een oplossing. Welk bedrijf brengt zijn kennis of innovatie in, in ruil voor nieuwe businesskansen?

Het programma Circulaire Fabrieken wordt uitgevoerd in de Cleantech Regio (voorheen de Stedendriehoek) en ondersteunt mkb-maakbedrijven op allerlei manieren in hun transitie naar circulair ondernemen. Vanuit dit programma organiseren KplusV, Saxion en VNO-NCW Midden voor de derde keer een Challenge Week. In deze week brengen zij bedrijven met concrete challenges in contact met mogelijke ‘oplossers’ van de circulaire uitdaging.

In de Cleantech Regio – bestaande uit de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Lochem, Voorst en Zutphen – wordt hiervoor momenteel gezocht naar bedrijven die een oplossing kunnen bieden voor een vijftal challenges. Als er matches ontstaan, zou dat een kans op nieuwe markten en netwerken kunnen betekenen, met begeleiding en opvolging van stappen vanuit het project en extra onderzoekscapaciteit van hbo-studenten van Saxion.

Vijf circulaire challenges

Dit zijn de vijf circulaire uitdagingen van Challenge Week 3:

  1. HR Premium Parts: wat is er nodig om installateurs bekend te maken met de mogelijkheid van reparatie en revisie van omvormers en hen ervan te overtuigen dat dit een kwalitatief goede, duurzame en financieel aantrekkelijke oplossing is?
  2. Wie weet kansrijke afzetmarkten voor tweedehands elektronica of helpt Enovation Hub ernaar zoeken?
  3. Hoe kan Davo Bieren het hergebruik van single-use bierfusten in een ponton zowel technisch als organisatorisch succesvol in een businessmodel verder uitwerken?
  4. Hoe kan Solar 2 Cycle het recyclen van zonnepanelen uitwerken in een succesvol circulair businessmodel?
  5. Hoe kan Kamphuis Sloopwerken een circulaire businessmodel ontwikkelen om materialen uit de bouw zo efficiënt mogelijk te hergebruiken in samenwerking met het circulair ambachtscentrum?

Zodra bedrijven zich ingeschreven hebben, wordt contact opgenomen om te kijken of de aanmelding voldoende aanknopingspunten biedt voor deelname aan de Challenge Week. In de week van 20 tot en met 24 maart wordt het challengebedrijf vervolgens gekoppeld aan de kennis- of innovatieleverancier en wordt een plan van aanpak opgesteld. Dit plan is de basis voor het aanvragen van een voucher Circulaire Fabrieken, waarmee het challengebedrijf de inkoop van de aangeboden kennis of innovatieontwikkeling kan co-financieren.

De Challenge Week

In de Challenge Week is er op diverse momenten zowel online als offline contact tussen challengers en kennis- en innovatieleveranciers. De week start op maandag met een kick-off in de Broodfabriek in Zutphen, waar bedrijven hun ‘oplossing’ pitchen voor de challengers. Op dinsdag bezoeken ‘oplossers’ met studenten het challengebedrijf. ’s Woensdags is er kort online contact tussen bedrijf en studenten en selecteren de bedrijven de kennis- en innovatieleveranciers die het best aansluiten bij hun challenge. Op donderdag wordt er gewerkt aan een gezamenlijk plan van aanpak. Op een gezamenlijke slotbijeenkomst op vrijdag pitchen deze leveranciers hun plan van aanpak.

Het project Circulaire Fabrieken sluit aan op de ambities van de regio Stedendriehoek om de meest circulaire regio van Nederland te zijn en wordt mogelijk gemaakt door een bijdrage uit de Cleantech Regio Deal. Meer informatie nodig of aanmelden voor de Challenge Week? Dat kan hier.