Primark laat leveranciers in Azië niet vallen

Primark

Primark trekt toch de portemonnee voor de kledingfabrikanten in Azië. Het Ierse modebedrijf heeft een bedrag van £370 miljoen extra vrijgemaakt voor gedane productbestellingen. Dit bedrag komt bovenop de £1,5 miljard aan voorraad die het bedrijf in winkels en depots heeft of die momenteel nog vervoerd wordt.

Door de coronacrisis hebben kledingmerken op grote schaal hun orders bij de Aziatische textielfabrieken ingetrokken. Er zijn zelfs merken die korting eisen of weigeren te betalen voor producten die al geruime tijd geleden besteld werden en klaar zijn om verzonden te worden. Ook Primark zou zich daaraan schuldig hebben gemaakt, net als C&A en Tesco. Als gevolg daarvan hebben tientallen fabrieken hun deuren moeten sluiten. Duizenden arbeiders raakten hun baan kwijt.

Na uitgebreide gesprekken met zijn leveranciers is Primark nu bijgedraaid. Samen is er gekeken naar een oplossing om hen tegemoet te komen, inclusief het uitbreiden van betalingsvoorwaarden. Het modebedrijf zal ook proberen leveranciers die nieuw krediet nodig hebben te helpen door bijvoorbeeld de toezegging van nieuwe orders. Zodra er meer duidelijkheid is over de heropeningsdata van winkels hoopt Primark te beginnen met het plaatsen van bestellingen voor de herfst- en wintervoorraden.

Oprichting loonfonds

Ook zijn gesprekken gaande met internationale kapitaalverschaffers en plaatselijke overheden. Primark dringt er bij de regeringen van toeleverende landen op aan actie te ondernemen om lokale fabrikanten en hun werknemers te ondersteunen, zoals ook in Europa wordt gedaan. Daarnaast werd een loonfonds opgericht. Dit moet ervoor zorgen dat fabrieksmedewerkers in Bangladesh, Cambodja, India, Myanmar, Pakistan, Sri Lanka en Vietnam zo snel mogelijk worden betaald voor werkzaamheden aan Primark-producten.

‘We hechten veel waarde aan onze relaties met leveranciers’, meldt CEO Paul Marchant van Primark nu. ‘We hebben de afgelopen weken nauw samengewerkt en regelmatig contact gehad om samen een weg te vinden en zoveel mogelijk van de eerder gedane bestellingen te betalen. Transparantie en duidelijkheid staan voorop in onze relaties met leveranciers en we waren natuurlijk teleurgesteld toen bleek dat we ons in eerste instantie niet konden committeren aan gedane bestellingen. De samenwerking met onze leveranciers is heel waardevol en we willen hen blijven steunen, terwijl we ons een weg banen door deze wereldwijde crisis.’

Steun aan arbeiders in wereldwijde kledingindustrie

Daarbij schaart Primark zich ook achter de aankondiging door de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) van de Verenigde Naties. Hierin wordt dringend opgeroepen tot samenwerking om arbeiders in de wereldwijde kledingindustrie die zijn getroffen door de Covid-19-pandemie te ondersteunen. ‘Het belang van dit initiatief onder leiding van de IAO kan niet genoeg worden benadrukt’, zegt Katharine Stewart, Ethical Trade and Environmental Sustainability Director bij Primark.

‘De fabrikanten en hun werknemers in de kledingketen hebben dringend financiering nodig van hun regeringen en instellingen wereldwijd om banen te beschermen en deze crisis te doorstaan. Op langere termijn hopen we dat dit initiatief ook de introductie of versterking is van regelingen die velen van ons als vanzelfsprekendheid beschouwen, zoals arbeidsbescherming en gezondheidsvoorzieningen. Deze oproep is alleen te realiseren met de gezamenlijke inspanningen van alle ondertekenaars’, aldus Stewart.