Oorlog in Oekraïne kost dertig werknemers Swedish Match hun baan

Swedish Match

Dertig werknemers van Swedish Match Lighters in Assen verliezen hun baan door de oorlog in Oekraïne. Ongeveer een derde van de totale productie van de Drentse fabrikant – op jaarbasis zo’n 50 tot 55 miljoen aanstekers – was bestemd voor de Russische markt. Door de inval in Oekraïne besloot het moederbedrijf van Swedish Match de leveringen echter op te schorten.

Twee jaar geleden verkocht de fabriek in Assen 146 miljoen aanstekers van het bekende merk Cricket, blijkt uit het jaarverslag van 2020. Nu de Zweedse beursgenoteerde multinational heeft besloten niet langer aan Rusland te leveren, raakt een derde van de werknemers in Assen boventallig.

Er is trouwens geen sprake van een exportverbod of sancties voor Swedish Match wat betreft leveringen aan Rusland. De Franse concurrent BIC blijft bijvoorbeeld wel gewoon aanstekers verkopen aan de Russen, bericht het FD.

Op de locatie in Assen werken bijna honderd mensen. In 2020 werd een omzet gedraaid van 27,5 miljoen euro. De fabriek heeft veel werknemers die er al tientallen werkzaam zijn. Ook is er een afdeling waar veel mensen werken met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Bod Philip Morris

Overigens krijgt de vestiging van Swedish Match in Assen volgens het FD vermoedelijk ook binnen afzienbare tijd een andere eigenaar. De Amerikaanse tabaksgigant Philip Morris International deed in mei dit jaar een bod van 15 miljard euro op Swedish Match.

De interesse van Philip Morris heeft alles te maken met de overschakeling naar rookvrije tabakswaren. Swedish Match is daarin al veel verder dan de Amerikanen. Ruim twee derde van de omzet en winst van de Zweedse multinational komt van rookvrije nicotineproducten als snuif- en pruimtabak.

Rookvrije producten

Bij Philip Morris was vorig jaar was zo’n 30 procent van de omzet afkomstig van rookvrije producten. Het concern beloofde de beleggers echter dat dat percentage tegen 2025 tot 50 procent zal stijgen. Als producent van de in de VS populaire nicotinezakjes is Swedish Match daarom een interessante partner voor het concern.

Bron: FD