Makro stapt over op gecentraliseerd bestellen

Makro

Makro heeft een optimalisatietraject achter de rug voor een meer toekomstbestendige supply chain. De verschillende vestigingen bestellen daardoor niet langer decentraal. Slim4, de voorraadoptimalisatiesoftware van Slimstock, ondersteunt dit traject en zorgde voor een soepele overgang naar centraal bestellen. De groothandel kan nu beter inspelen op grillige vraagpatronen en zet zo flinke stappen op het vlak van efficiency, inzicht en beschikbaarheid.

De bestellingen van de verschillende vestigingen van Makro verliepen altijd decentraal. Dit zorgde voor een grote variatie in de manier van het beheren van de voorraad en kostte medewerkers ontzettend veel tijd. Chief Supply Chain Tony Webster van Makro besloot het roer om te gooien en het voorraadbeheer te centraliseren. Slimstock werd ingeschakeld om Slim4 te implementeren en om Makro bij te staan in het proces.

Verbetering in efficiency dankzij flexibiliteit

Naast een efficiëntere werkwijze zorgt Slim4 ervoor dat Makro flexibeler kan reageren op veranderingen in de vraag. Bij grote orders vanuit lokale vestigingen vindt er geen vertraging meer plaats bij het doorgeven aan het centrale distributiecentrum. De software van Slimstock zorgt er automatisch voor dat er bij onverwachte pieken een extra order wordt geplaatst. Zo nodig wordt ook de centrale voorraad direct aangevuld. Voor de groothandel verbeterde de efficiency daardoor enorm.

Orde in de coronachaos

Een bijkomend voordeel dat Slim4 opleverde was dat Makro goed om kon gaan met bijvoorbeeld de coronapandemie. Ondanks de impact hiervan liepen de bestellingen al die tijd automatisch door. Door middel van notificaties wisten planners ook steeds welke zaken hun directe aandacht nodig hadden. De tijdswinst die hierdoor is ontstaan, kan door de medewerkers nu gebruikt worden om te focussen op de uitzonderingen die zich in het bestelproces voordoen.